Economie

Preţuri de post

 Varza, sfecla şi ciupercile bat recordul

Radu Fală, expert AGROinform, spune că, în luna martie, cel mai mult au crescut preţurile la varză, sfeclă şi ciuperci. „Majorarea preţurilor la varză şi sfeclă se explică prin faptul că s-a mărit cererea atât pe pieţele din Rusia, Polonia, Ucraina, cât şi la noi, însă producţia nu este atât de mare şi… preţurile au crescut”. În anul 2010, Moldova a exportat peste 3080 tone de varză albă în stare proaspătă, preponderent în Federaţia Rusă. Specialistul susţine însă că nu toate legumele s-au scumpit – roşiile, castraveţii, dovleceii şi vinetele îi vor costa mai puţin pe oameni, întrucât preţurile la aceste produse de import au scăzut.

Ciupercile se vor ieftini abia la sfârşitul lui aprilie

În ceea ce priveşte preţurile la ciuperci, acestea au crescut în martie cu 12-15 lei, potrivit expertului. Fireşte, tot din cauză că în perioada Postului a crescut cererea, iar oferta a rămas aceeaşi. „Pentru stabilizarea preţurilor, ar mai fi necesară încă o pătrime din toată cantitatea aflată azi în vânzare”, susţine el. Vestea bună este că preţurile la ciuperci vor descreşte spre sfârşitul lunii aprilie, când pe piaţă va apărea producţie nouă şi va creşte oferta. Tot pe atunci se va încheia şi Postul, aşa că produsul nu va fi atât de solicitat. Unii cumpărători nu se avântă însă nici acum după ciupercile din piaţă. „Nu-mi permit să dau pe un kilogram de ciuperci cât aş da pe unul de carne. Mi se pare prea mult. Mai bine aştept până se vor ieftini”, spune Tatiana Ungureanu, pe care am întâlnit-o la piaţă.

Creşterea preţurilor la legume de la începutul lunii martie (2011)

În loc de nuci, vom cumpăra portocale

Nici cu fructele nu stăm mai bine. Cantitatea lor, în special a celor autohtone, se reduce pe zi ce trece şi asta le face mult mai scumpe. Radu Fală spune că, la moment, din producţia autohtonă avem pere, mere, struguri, dar în cantităţi limitate, fapt care se răsfrânge asupra preţurilor. În ceea ce priveşte preţurile la citrice şi alte fructe importante, acestea se vor menţine la nivelul actual până la apariţia fructelor de producţie proprie. Nucile însă au atins un preţ-record în acest an. În prezent, un kilogram de nuci decojite costă circa 90-100 de lei, cu 20-30 de lei mai mult comparativ cu anul trecut. Specialiştii susţin că această creştere de 20 la sută se datorează cererii sporite, dar şi faptului că anul curent producţia de nuci este mult mai calitativă decât cea de anul trecut.
Operatorii explică scumpirea legumelor şi, parţial, a fructelor, prin cheltuielile mai mari legate de păstrarea la frigider, exporturile masive, costurile ridicate la transport, reducerea stocurilor din pieţele angro, precum şi a rezervelor la producătorii din Moldova. Dar nici ei nu neagă faptul că au scumpit aceste produse deoarece sunt mai solicitate în perioada Postului…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *