Economie

Preţurile mari… luate la bani mărunţi

După o săptămână de la creşterea preţului la benzină şi motorină cu 40 de bani şi, respectiv, cu 60 de bani, comercianţii din pieţele capitalei s-au împărţit în două tabere – cei care au majorat preţurile la produsele pe care le comercializează şi cei care au decis să mai aştepte.

„Dacă primul val de scumpiri a trecut, a venit şi cel de-al doilea”, după cum declara expertul în economie, Viorel Chivriga. Astfel, preţul unui kilogram de zahăr îl puteţi găsi în pieţe cu 14 lei sau chiar cu 14 lei şi 50 bani , adică cu un leu mai mult decât săptămâna trecută.
Solicitaţi de noi să spună ce i-a determinat să majoreze preţul la zahăr, unii comercianţi au motivat evaziv. „ N-aţi auzit că toate se scumpesc? Şi mai ales că s-a spus la televizor, două zile la rând, că preţul la zahăr va creşte”, ne spune Tatiana M.

În acelaşi timp, cumpărătorii par panicaţi de majorarea preţurilor la zahăr, fiind siguri că preţurile încă vor mai creşte. În consecinţă, nu ezită să cumpere mai mult de un kilogram, „ca să-şi facă provizii”, spun ei.

Vânzătorii de legume şi fructe nu par tentaţi de ideea de a majora preţul la produsele de pe tarabe. „Unde să mai ridici preţul, dacă lumea şi aşa nu prea cumpără? Noi am pune alte preţuri, pentru că lucrăm în pierdere, dar oamenii se plâng că nu au bani, iar noi rămânem cu marfa nevândută”, ne spune o veterană a pieţei agricole din centrul capitalei. Preţul la cartofi, morcovi şi ceapă variază între patru şi zece lei, la fel ca şi săptămâna trecută. Nici merele, strugurii sau fructele exotice nu au costul mai ridicat, întrucât un kilogram de mere îl puteţi cumpăra cu cinci-şapte lei, iar bananele, mandarinele şi portocalele – de la 15 lei în sus.

Nici preţul la carne nu s-a modificat esenţial, cu excepţia celei de vită, care a ajuns să coste între 85 şi 90 de lei comparativ cu 70-75 de lei cât costa acum câteva zile. Respectiv, muşchiul de porc îl puteţi cumpăra achitând de la 60 până la 75 lei pentru un kilogram, iar carnea de pui – de la 45 de lei.

Dar chiar şi în această „linişte înainte de furtună”, adică până la o nouă scumpire a gazelor naturale, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a fost sesizată de conducerea Guvernului să verifice majorările de preţuri la produsele social-importante şi ridicarea tarifelor la servicii.

Din câte cunoaştem, decizia de a majora tarifele la gazele naturale a fost amânată pentru săptămâna curentă. Furnizorul de gaze a contestat, vineri, proiectul Agenţiei Naţionale de Reglementare Energetică (ANRE) de a majora tariful gazelor cu 10,8 la sută, „Moldovagaz” revendicând 18,9 la sută. Neînţelegerea a fost cauzată de noua metodologie de calculare a pierderilor în reţea. „Moldovagaz” s-a arătat nemulţumită de faptul că ANRE a încercat să impună noile tarife chiar în ziua în care documentul despre o nouă metodologie de calculare a fost publicat în Monitorul Oficial, fără să lase răgaz pentru eventuale dezbateri.
De aceea, furnizorul a cerut autorităţii energetice să-i acorde timp pentru a elabora un plan propriu de diminuare treptată a pierderilor.
Ulterior, ANRE a anunţat că va pune în discuţie noul tarif imediat după ce „Moldovagaz” îşi va prezenta argumentele, astfel încât marţi, în sfârşit, să se adopte o decizie finală. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *