Economie Mondială

Prețurile mondiale ale petrolului cresc pe fondul exporturilor record din SUA

Prețul petrolului a crescut joi, 27 octombrie, continuând o creștere de peste 3% în sesiunea precedentă. Acest lucru a fost ajutat de exporturile record de petrol din SUA și de un dolar american mai slab, deși câștigurile au fost limitate de îngrijorările persistente legate de cererea din China.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 0,2%, la 95,89 dolari pe baril. Țițeiul american WTI a crescut cu 0,2%, la 88,10 dolari pe baril.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu 2,6 milioane de barili săptămâna trecută, iar exporturile de țiței au crescut la 5,1 milioane de barili pe zi, cel mai mare nivel înregistrat vreodată.

“Nivelurile ridicate ale exporturilor de țiței din SUA au stârnit optimismul în privința cererii și au încurajat noi achiziții, dar temerile că politicile economice confuze ale Chinei ar putea continua sub puterea în creștere a președintelui Xi Jinping au limitat creșterea în Asia”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Investitorii globali au vândut active chinezești la începutul acestei săptămâni, de teamă că ideologia ar putea domina din ce în ce mai mult creșterea economică sub conducerea celui mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace.

Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca prețurile la energie să scadă cu 11% în 2023, după o creștere de 60% în acest an, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, deși o încetinire a creșterii globale și restricțiile legate de COVID în China ar putea duce la o scădere mai accentuată. Banca prognozează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 92 de dolari pe baril în 2023 și de 80 de dolari în 2024.

Între timp, slăbiciunea dolarului a adus un sprijin suplimentar, deoarece un dolar mai puternic a fost în ultima vreme o piedică notabilă pentru piața petrolului. Dolarul a scăzut joi, în condițiile în care așteptările de pe piață că Rezerva Federală a SUA își va atenua poziția agresivă privind majorarea dobânzilor au crescut.

Un dolar mai slab face ca petrolul denominat în dolari să fie mai puțin costisitor pentru deținătorii altor monede.

Oficialii americani și occidentali finalizează planurile de plafonare a prețului petrolului rusesc, în contextul în care Banca Mondială a avertizat că, pentru a fi eficient, orice plan ar necesita participarea activă a țărilor cu piețe emergente.

Oficialii au declarat că intervalul de preț nu a fost încă stabilit, dar o sursă familiarizată cu procesul a declarat că o limită superioară va fi stabilită în conformitate cu media istorică de 63-64 de dolari pe baril, un nivel care ar putea fi o limită superioară naturală.

Reamintim că, potrivit lui Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), problemele de pe piețele de gaze naturale lichefiate (GNL) din întreaga lume și reducerile de aprovizionare ale marilor producători de petrol au plasat lumea în mijlocul “primei crize energetice cu adevărat globale”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *