CSI / Rusia

Prigojin a demonstrat că fortăreața regimului lui Putin este un mit la fel de mult ca și “a doua armată mondială” – Video

Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, va avea un impact pe termen lung asupra politicii rusești. Această opinie a fost exprimată astăzi, 26 iunie, de Igor Petrenko, doctor în științe politice și expert al Centrului analitic “Ucraina Unită”, în cadrul emisiunii postului de televiziune Uatv.

Potrivit expertului, Prigojin a reușit să facă ceea ce nimeni din opoziția rusă nu a reușit.

“El a încercat cu adevărat, să spunem, fortăreața regimului lui Putin, iar această fortăreață s-a dovedit a fi la fel de mincinoasă ca și mitul “celei de-a doua armate a lumii”. În plus, Prigozhin a erodat efectiv monopolul și credibilitatea lui Putin. Iar astăzi putem spune că Putin s-a transformat în sfârșit într-un “Putin colectiv”. Adică, este evident că atât serviciile de securitate, cât și celălalt anturaj, celelalte turnuri ale Kremlinului, în ciuda faptului că și-au exprimat într-un fel loialitatea exact față de Putin, dar își dau seama că dictatorul a fost slăbit. Dacă dictatorul este slăbit, înseamnă că ei își pot spori influența”, a declarat Petrenko.

El este convins că este puțin probabil ca Putin să îi ierte lui Prigozhin o asemenea lovitură, faptul că a trebuit să facă concesii, și ar putea încerca să îl elimine pe fondatorul PMC Wagner. Expertul prezice că ceea ce va urma va fi o încercare a președintelui rus de a-și restabili credibilitatea, inclusiv o “vânătoare de vrăjitoare” care ar putea începe.

“Dar, de fapt, el are foarte puține instrumente pentru a-și restabili cumva autoritatea. Așa că mi se pare că Prigozhin, și-a făcut treaba, a acționat ca un astfel de fel de berbec”, a declarat Petrenko.

El crede că, judecând după modul în care rușii au tăiat PMC Wagner din Rostov, se poate spune că Prigozhin rămâne un erou pentru ei, nu un criminal.

“Aici putem vorbi despre slăbiciunea lui Putin. Ei bine, ceea ce înseamnă că puterea lui nu este atât de de neclintită cum credeam cu toții anterior”, a spus expertul.

De asemenea, Petrenko a atras atenția asupra faptului că oficialii ruși, deși și-au exprimat sprijinul pentru Putin, nu l-au numit pe Prigojin criminal, în timp ce FSB a adoptat o atitudine de așteptare.

“Chiar și în rândul forțelor de ordine, care reprezintă coloana vertebrală a regimului lui Putin, nu există o loialitate sută la sută față de Putin. Cred că el înțelege acest lucru și toată lumea înțelege acest lucru, inclusiv anturajul său”, a declarat expertul.

El a subliniat că slăbiciunea regimului lui Putin a devenit evidentă atât pentru Occident, cât și pentru partenerii Rusiei, în special pentru țările CSTO.

De asemenea, Petrenko nu a exclus ca președintele rus să nu îndeplinească condițiile lui Prigojin pentru a-l demite pe Șoigu din funcția de ministru rus al apărării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *