CSI / RusiaExterne

Prigojin rupe tăcerea! Ce ofertă a primit liderul Wagner din partea lui Lukașenko, aliatul lui Putin

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin a fost exilat în Belarus, împreună cu mercenarii săi, după revolta pe care a provocat-o în Rusia, în weekend.

În prima sa declarație publică după rebeliunea eșuată de pe teritoriul Moscovei, Prigojin a dezvăluit ce ofertă a primit din partea președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

„Lukașenko și-a întins mâna și s-a oferit să găsească soluții pentru continuarea activității Companiei militare private Wagner într-o jurisdicție legală”, a spus Prigojin, relatează Ukrainska Pravda.

De asemenea, potrivit șefului Wagner, Lukașenko a lansat cu această propunere după ce Prigojin a decis să „oprească marșul spre Moscova” pentru ”a nu vărsa sânge rusesc”.

Între timp, Prigojin și mercenarii săi au fost trimiși, în exil, în Belarus, la ordinul lui Vladimir Putin.

Lukaşenko a declarat că ţara sa va beneficia de experienţa combatanţilor grupării paramilitare ruse Wagner, pe care el a acceptat să o primească în cadrul acordului care a pus capăt rebeliunii mercenarilor Wagner în Rusia.

„În cazul în care comandanţii lor vin la noi şi ne ajută, ne spun ceea ce este important acum – acest lucru este inestimabil. Ei se află în prima linie, sunt unităţi de asalt. Ei ne vor explica ceea ce contează la ora actuală pe plan militar”, a declarat Lukaşenko, citat într-un comunicat al preşedinţiei belaruse.

De asemenea, acesta a mai adăugat că nu trebuie ca Belarusul să se teamă de prezenţa mercenarilor Wagner pe teritoriul său.

„Îi vom urmări cu atenţie”, a precizat şeful statului belarus.

Potrivit acordului mediat de Aleksandr Lukaşenko după revolta combatanţilor Wagner împotriva Rusiei, mercenarii se vor putea alătura forţelor armate ruse sau se vor putea muta alături de liderul lor Evgheni Prigojin în Belarus, potrivit Agerpres.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Aleksei, te bate gandul la vre-o prostie ?
    Nu m-ar mira!
    Vrei si tu sa arati ca ai muschi !
    Vezi sa nu-l superi pe tatelul tau de la Kremlin.
    Oricum ,afacerea pute de la o posta si lasa multe semne de intrebare !
    Totusi parerea mea e ca te maninca-n dos ca pe maimute si trebuie sa te scarpini !
    Cin’ te-o scarpina ,asta e alta mancare de peste ! .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *