Moldova

Primari amenințați și presați pentru preferințele POLITICE

Pentru reparația unei porțiuni de drum primăriei comunei Camenca din raion i-au fost planificate 100 mii de lei. După ce agentul economic a efectuat lucrările de reconstrucție, reprezentanții primăriei din localitate au aflat că în urma rectificării bugetului, satul nu va mai primi nici un leu.
 
Primarul comunei Camenca, Arcadie Camerzan spune că localitatea a rămas fără bani doar pentru că el este membru al partidului liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu.

„Am fost solicitat de mai multe ori de viceprim-ministru Tatiana Potâng, care este și membru al Partidului Liberal Reformator (PLR). Sunt sigur că reformatorii vroiau să mă atragă în partidul lor și n-am acceptat vreo întâlnire. Eu mai sunt și președintele filialei PL din raionul Glodeni, de aceea cred că interesul de a mă atrage de partea lor a fost mai mare. La scurt timp, după ce n-am acceptat să discut cu ei, în Monitorul Oficial a apărut rectificarea bugetului, unde am aflat că satul nu va mai primi banii care au fost repartizați la început de an”, relatează primarul Arcadie Camerzan.

Și-au dorit să lovească în primar, dar au prejudiciat consiliul raional

În raionul Glodeni, concursurile de licitație sunt organizate de Consiliul raional. Primarul comunei Camenca a fost un simplu membru al comisiei de lucru și, respectiv, nu a semnat nici un document.

„Ei au vrut să lovească în mine, dar au lovit mai mult în Consiliul raional. Ei nu au știut că toate documentele au fost semnate de consiliu. Acum, raionul trebuie să se judece cu agentul economic, care așteaptă să primească banii pentru lucrările efectuate. În acest sens, îmi este teamă că anul viitor satul nu va mai primi nici un ban, pentru că va trebui să se clarifice situația care s-a creat acum”, mai subliniază Arcadie Camerzan.

Tudor Lupașcu, vicepreședinte pe probleme sociale al Consiliului raional Glodeni, spune că banii pentru reparația drumului vor trebui alocați din bugetul raionului.

„Noi riscăm să fim dați în judecată de agentul economic, pentru că lucrările au fost finalizate, dar banii încă n-au fost transferați. Situația respectivă s-a creat din cauza divergențelor politice din zonă. În Consiliul raional Glodeni la conducere sunt partidele din vechea Alianță pentru Integrarea Europeană: PLDM, PDM și PL, și cum cei din PLR nu se regăsesc aici, ei încearcă prin diferite metode să facă presiuni. Acum noi așteptăm răspuns de la Ministerul Finanțelor. Sperăm că ei vor rezolva situația, în caz contrar, nu este exclus ca noi să plătim cele 100 mii de lei”, declară vicepreședintele Tudor Lupașcu.

Presiuni și amenințări la adresa primarului din comuna Balatina

La fel, Tudor Lupașcu nu exclude faptul că anul viitor primăriei din comuna Camenca ar putea să nu-i fie alocat nici un leu. „Aici se urmăresc anumite interese politice. De exemplu, în altă localitate unde primarul este din PL s-au pus presiuni și au fost lansate amenințări la adresa acestuia din partea unui partid de la putere”, menționează vicepreședintele.

Localitatea despre care vorbește vicepreședintele raionului Glodeni este Balatina, în frunte cu primarul liberal Dumitru Iațuc. În această comună, la început de an, au fost alocați 150 mii de lei pentru reconstrucția unei grădinițe din localitate. În ciuda presiunilor, după rectificările bugetului banii au rămas în bugetul satului.

„S-a încercat de mai multe ori să se ia legătura cu mine. M-au invitat la diferite întâlniri, dar eu îmi mențin poziția și nu vreau să părăsesc partidul din care fac parte. Subtil mi s-a propus să trec în rândul membrilor PLR, dar nu am acceptat. Ulterior viceprim-ministrul Tatiana Potâng, care este și membru al PLR, mi-a dat de înțeles că dacă nu voi accepta să trec în rândul reformatorilor, localitatea riscă să nu mai primească acei 150 mii de lei care erau prevăzuți pentru reconstrucția grădiniței. Eu i-am spus că în acest fel nu-mi face rău mie, dar le va face rău oamenilor. Ulterior, am văzut că banii n-au fost redirecționați. Cred că, totuși, li s-a făcut milă de copii”, conchide primarul Dumitru Iațuc.

Cu banii alocați din bugetul de stat, o grădiniță din satul Balatina va avea în acest an geamuri și uși noi. În comună mai sunt și alte trei grădinițe care în total educă 100 de copii. Însă grădinița nr. 1, care va fi reparată, este frecventată de alți 80 de copii.

Partidul este mai important decât problemele oamenilor

Dumitru Iațuc nu crede că anul viitor localității îi vor fi alocați bani pentru a îmbunătăți condițiile de trai. „Pentru unii, partidul este mai important decât problemele oamenilor”, punctează primarul.

Contactată de TIMPUL, viceprim-ministrul Tatiana Potâng și membru al PLR, spune că învinuirile aduse la adresa ei sunt o încercare urâtă de a-i murdări numele. „Îmi pare foarte rău că sunt târâtă în asemenea bârfe. Cred că este cineva care stă în spatele lor și trage sforile. Cu primarul Arcadie Camerzan, din comuna Camenca, am comunicat de mai multe ori pe când eram în componența PL, asta doar pentru că dumnealui era președintele filialei PL din raionul Glodeni. Niciodată nu am pus presiuni asupra lui”, subliniază Potâng.

Oficialul mai evidențiază că decizia care s-a luat în legătură cu cele 100 mii de lei a fost luată de direcțiile responsabile și nu ține de competența ei. „Cu primarul din comuna Balatina nu m-am văzut niciodată. Recunosc că am vorbit cu el la telefon și l-am invitat la o întâlnire. Aceasta a fost atunci când s-a format grupul reformatorilor liberali și ne-am dorit să ne asigurăm sprijinul primăriilor. Dumitru Iațuc atunci nu a venit și cu aceasta s-a încheiat totul”, afirmă viceprim-ministrul Tatiana Potâng.

Notă: Redacția ziarului TIMPUL îi roagă pe toți cei care cunosc detalii despre producerea unor asemenea fenomene la ei în localitate să ne contacteze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *