CSI / RusiaInternațional

Primul interviu al lui Viktor Bout, supranumit „Negustorul morții”: Occidentul încearcă să distrugă și să dezbine Rusia

Traficantul de arme rus Viktor Bout, supranumit și „Negustorul morții”, eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a declarat vineri, 9 decembrie, presei controlate de Kremlin că țările occidentale încearcă să „distrugă” și să „dezbine” Rusia, potrivit The Moscow Times

„Occidentul crede că nu ne-a terminat în 1990, când Uniunea Sovietică a început să se dezintegreze, și că nu a reușit să ne termine… Ei cred că pot să ne distrugă din nou și să dezbine Rusia”, a declarat Bout la postul de stat RT.

Menționăm că joi, 8 decembrie, Rusia şi SUA au procedat la un schimb de prizonieri, în urma căruia au fost eliberaţi Viktor Bout şi Brittney Griner, vedetă a fotbalului american, care era încarcerată în Rusia. Schimbul de prizonieri a a avut loc la Abu Dhabi.

Viktor Bout ispăşea o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în timp ce Brittney Griner fusese condamnată la 9 ani de închisoare.

Viktor Bout a fost reţinut în capitala Thailandei, Bangkok, în 2008, în baza unui mandat de arestare emis de un tribunal local la cererea SUA. Arestarea sa a fost ca urmarea a unei ample operaţiuni internaţionale, la care au participat inclusiv autorităţile române. Acesta a fost acuzat de furnizarea ilegală de arme către rebelii din Columbia, Forţele Armate Revoluţionare, desemnată ca organizaţie teroristă de către SUA.

Bout a fost extrădat în Statele Unite doi ani mai târziu. În aprilie 2012, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi la o amendă de 15 milioane de dolari. Povestea lui a făcut şi obiectul unui film, ”Lord of the War” (2005), cu Nicholas Cage în rolul principal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *