Economie

Prin gazul plătit rușilor, Moldova finanțează fascismul rusesc / Exporturile de gaze naturale ale Gazprom se prăbușesc cu 43%

Gigantul rus Gazprom și-a văzut exporturile de gaze naturale către clienții din afara Comunității Statelor Independente (CSI) scăzând cu 43% între ianuarie și octombrie, deoarece Rusia și-a redus drastic livrările de gaze prin gazoduct către Europa.

Gazprom a livrat în medie 91,2 miliarde de metri cubi de gaze către alte țări decât cele membre ale CSI – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan – către ceilalți clienți ai săi din Europa și Asia, a anunțat marți firma de stat rusă pe canalul său Telegram, citat de Montel.

Producția de gaze naturale a Gazprom a scăzut cu aproape 19% în cele zece luni până în octombrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Desigur, scăderea majoră a livrărilor de gaze ale Gazprom către clienții cheie s-a datorat opririi exporturilor de gaze rusești către aproape toate țările europene. La câteva săptămâni după invazia Ucrainei, Rusia a întrerupt furnizarea către Polonia, Bulgaria și Finlanda. Câteva săptămâni mai târziu, în iunie, Gazprom a început să reducă aprovizionarea prin conducta Nord Stream către Germania, invocând imposibilitatea de a asigura întreținerea turbinelor de gaz în afara Rusiei din cauza sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei. La începutul lunii septembrie, Gazprom a declarat că Nord Stream va rămâne închis până când “defectele operaționale ale echipamentului vor fi eliminate”, ridicând miza în războiul său pentru gaz împotriva Europei.

La sfârșitul lunii septembrie, au fost detectate scurgeri de gaz de la conducta Nord Stream 1, acum închisă, precum și de la conducta sa geamănă Nord Stream 2, care nu a fost niciodată pusă în funcțiune. S-a constatat că aceste conducte au fost sabotate, iar la începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Marina britanică că a aruncat în aer conductele.

Gazprom a declarat astăzi că cererea pentru gazele sale a scăzut, în special în Europa, care a reprezentat cea mai mare parte a scăderii consumului global de gaze între ianuarie și octombrie.

Creșterea prețurilor la gaze și eforturile Europei de a înlocui livrările de gaze rusești au forțat multe industrii să reducă sau să oprească operațiunile, deoarece costurile energiei au crescut vertiginos.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *