Social

Problemele de la „Costiujeni”

Subiectul revine periodic în atenția opiniei publice prin zvonuri despre condițiile precare în care sunt internați pacienții, maltratarea lor, scandaluri cu referire la conducerea spitalului și altele. 

Se vorbește și se scrie despre rezultate, dar ce cauzează aceste probleme?

Până la 60 de pacienți per doctor

Este bine cunoscut faptul că condițiile de cazare, alimentare și tratare sunt finanțate la minimum. „În secție sunt peste 60 de bolnavi zilnic, în general, dar în fiecare zi pot să vină până la zece pacienți noi. Iar dacă nu mai sunt locuri, cei care „își dau seama pe ce lume se află”, au urmat tratamentul și au stat deja suficient timp internați, sunt trimiși acasă, unde își continuă tratamentul. Aceștia au regim liber”, povestește un asistent medical care a preferat să rămână anonim.

Un psihiatru trebuie să consulte de la 35 la 60 de pacienți în șapte ore. La rândul lor, unei asistente medicale și la doi infirmieri, pe tură, le revin aproximativ 70 de pacienți, care trebuie îngrijiți și supravegheați non-stop.

Conform unui raport realizat de Organizația pentru Drepturile Omului din RM (OMBUDSMAN), „numărul paturilor într-un salon de internare variază, în funcție de secţia vizitată, de la 5 la 12, iar suprafaţa care revine unui pat este mai mică decât norma de șase metri pătrați, stabilită în Regulamentul sanitar privind condiţiile de igienă pentru instituţiile medico-sanitare”.

Conform unui psihiatru, care la fel nu vrea să-și facă public numele, unul dintre cele mai mari saloane din Spitalul de Psihiatrie are 200 metri pătrați în care sunt internați aproximativ 22 de pacienți, însă în altele mai mici, de 25 m.p., sunt internați 10 pacienți.

Saltelele urinate nu se spală – se usucă

Asistentul medical povestește despre paturile pacienților care ar fi vechi, din metal, pe care se pune salteaua, pentru ca să fie cât mai greu de distrus. „Salteaua este învelită cu peliculă din polietilenă pentru ca să nu se murdărească de la urină sau fecale. Unii rup acea peliculă. Saltele pe care pacienții în stare gravă s-au urinat nu sunt spălate, ci puse la soare pentru ca să se usuce”, povestește tânărul.

În același timp, aflăm că într-o secție de femei unde sunt internate aproximativ 50 de paciente sunt instalate doar două closete, iar în alta unde sunt 70 de femeie – trei instalații sanitare. Mai mult, psihiatrul afirmă că apă caldă centralizată este doar luni și marți, în aceste zile pacienții fac baie. Gheorghe Bosâi, consultantul superior din cadrul OMBUDSMAN, spune că, în timpul ultimei sale vizite la spital, administrația, cât și pacienții i-au spus că la nevoie este conectat un boiler care încălzește apa.

În pofida acestor „incomodități”, pacienții beneficiază de o alimentație sănătoasă, fapt confirmat de psihiatru și consultant. „Deși nu sunt cele mai gustoase mâncăruri, ele sunt hrănitoare și sănătoase și coincid cu dietele corespunzătoare pacienților noștri”, afirmă psihiatrul. În acest sens, consultantul Bosâi, care a gustat din mâncarea respectivă, a declarat că hrana pacienților este gustoasă „doar că trebuie condimentată pentru gustul fiecăruia”.

Educația pacienților lasă de dorit

Psihiatrul a explicat însă că, deși în spital nu sunt condiții hoteliere, acolo se face curat în fiecare zi, iar asistentul medical declară că „dezinfectarea spațiilor se face doar acolo unde sunt instrumente medicale”. „Cultura pacienților lasă de dorit, majoritatea vin din sat, din familii problematice”, adaugă el. Pacienților nu li se oferă săpun și hârtie igienică pe motiv că ei le distrug sau înfundă cu ele closetele. Din cauza unor pacienți în mai mult secții de psihiatrie au fost blocate geamurile, ceea ce îngreunează și circulația aerului îmbibat de mirosurile pacienților transpirați, nespălați, saltelelor „uscate” etc.

Asistentul medical povestește că la psihiatrie sunt internate și „persoane care au fost luate de pe drum sau care au tulburat liniștea publică într-un mod agresiv, fiind bănuite ca bolnavi psihici și aduși de poliție sau serviciul de urgență”.
De ce nu se rezolvă problemele?

Medicii calificați, în special din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, nu sunt motivați. Angajații psihiatriei au salarii mai mici decât cel mediu pe țară, respectiv, dacă un doctor primește 2400 lei pe lună și o soră medicală – 1800 lei, atunci un infirmier are salariul de doar 1200 lei lunar. Atât sursa noastră anonimă, cât și colegii lui nu au perspectiva creșterii în domeniul profesional, fiindcă „nici statul, nici conducerea spitalului nu finanțează deplasările de dezvoltare profesională”.

Psihiatrul care ne-a oferit mai multe detalii despre realitățile din spital a explicat că pacienții nu sunt unici care nu au condiții bune. În afara faptului că angajații nu au cantină, sală de odihnă, sursă de apă potabilă și aer condiționat, precum are administrația, ei sunt lipsiți de privilegii și facilități, deși lucrează în condiții stresante, extenuante și apăsătoare.

Un alt lucru care deranjează este lipsa libertății în acțiuni a doctorilor, manifestată prin faptul că sunt limitați de asigurarea medicală, de 5400 lei pe lună, care acoperă un număr limitat de medicamente, de obicei foarte ieftine. „Psihiatrul poate cunoaște alte medicamente, mult mai eficiente, dar mai scumpe. Astfel, chiar dacă rudele pacientului vor să le cumpere, psihiatrul nu are voie să le facă prescripție medicală”, povestește doctorul anonim. În același timp, el povestește că doctorii sunt impuși de sistem să descrie în cel mai mic detaliu tot ce a făcut fiecare pacient, ceea ce ocupă foarte mult timp, care ar fi putut folosit pentru a discuta cu pacienți.

Administrația Spitalului Clinic de Psihiatrie din orașul Codru nu a răspuns până în prezent, la întrebările ziarului TIMPUL.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *