JustițiePolitică

Procurorii anticorupție nu doresc ca Dodon să părăsească Moldova. „Nu a fost stabilită situația gravă a inculpatului”

După ce judecătorii Curții Supreme de Justiție i-au permis socialistului Igor Dodon să părăsească Republica Moldova, pe motiv că pleacă la un curs de reabilitare cu fiul cel mai mic, reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au venit cu o reacție.

Procurorii susțin că apărătorii lui Dodon au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea părăsirii teritoriului țării noastre, în legătură cu faptul că fiul său urmează un tratament de reabilitare, după ce a suferit de infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19), relatează Realitatea.md.

Cu toate acestea, procurorii spun că nu au stabilit situația gravă a inculpatului și imposibilitatea ca instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv cele private, să presteze servicii corespunzătoare.

„În cerere este indicat că urmează să plece împreună cu soția sa în România, localitatea Tîrgu Ocna. În acest sens, au fost prezentate copii ale documentelor medicale, referitor la recomandarea medicilor cu privire la cele indicate mai sus. Procurorul de caz a solicitat să fie verificate circumstanțele indicate în acele documente medicale, cu audierea medicilor care au eliberat aceste prescripții cât și respingerea cererii depuse de către apărători, deoarece aceasta nu întrunește prevederile legale, prevăzute la art. 296 alin. (3) din Codul de executare, și anume: nu au fost stabilite și dovedite circumstanțele personale excepționale ale inculpatului Igor Dodon, care ar face posibilă încuviințarea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28.01.2023-05.02.2023. Mai mult ca atât, procurorii au susținut că nu a fost stabilită situația gravă a inculpatului și imposibilitatea ca instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv cele private, să presteze servicii corespunzătoare”, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

În același comunicat al PA, responsabilii susțin că: „cererea procurorului privind audierea medicilor pentru a verifica necesitatea excepțională de a se deplasa pe teritoriul României a fost respinsă, totodată, fiind admisă cererea apărătorilor inculpatului Igor Dodon, privind eliberarea încuviințării părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28.01.2023-05.02.2023, de către inculpat”.

Vă amintim că joi, 19 ianuarie, kuliokarului Igor Dodon i s-a permis să plece peste hotare în perioada 28 ianuarie – 5 februarie. Decizie a fost luată de judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Procurorul Petru Iarmaliuc a fost categoric împotrivă, argumentând că orice altă persoană împuternicită ar putea să meargă și nu neapărat Dodon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *