Actualitate

Produse lactate donate unor grădinițe din țară

Prin urmare, au fost donate produse lactate (lapte, chefir, brânză, unt) pentru zece mii 335 de copii din 88 de grădinițe și 19 centre de plasament din raioanele menționate. Potrivit ministrului Eduard Grama, se urmărește scopul de a stimula consumul de produse autohtone în rândul copiilor, precum și de a promova producătorii agricoli din țară pentru creșterea comerțului pe piața internă.

„Este foarte important pentru noi ca să ajungem și la centrele de plasament. Ne dorim ca până la sfârșitul campaniei să donăm produse la toate centrele de plasament din țară și ulterior să avem grijă de ele, din punct de vedere al produselor alimentare. Ceea ce am adus azi copiilor sunt pentru trei zile, practic pentru o săptămână. Am fi putut aduce mai mult, dar produsele expiră. Cu fructe și legume i-am asigurat mai înainte pentru o săptămână, la fel și cu panificația. Dar înainte de a face toate acestea, am consultat Ministerul Educației și grădinițele despre normele și produsele permise în acest sens. Planificăm să mergem cu sucuri și conserve la alte grădinițe și la vară, deja, cu fructe de sezon”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama.

Copiii din Transnistria nu vor primi nimic

Președinta Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „LAPTE”, Carolina Linte, a ținut să atragă atenția la faptul că anume produsele autohtone trebuie să fie pe masa micuților din grădinițe și școli. „Producătorul local niciodată nu o să riște să aducă pe masa copiilor produse necalitative. În spatele lui, în sectorul de lapte și carne, sunt zece mii de oameni care sunt consumatori. Producătorul se uită în fiecare zi în ochii acestor oameni care mai au acasă și copii”, a mărturisit reprezentanta producătorilor în fața celor prezenți la eveniment.

„Un mod sănătos de viață”

Cât despre gestul lor de donație, Carolina Linte spune că producătorii vor să atragă atenția societății pentru toate problemele cu care se confruntă astăzi alimentația copiilor. „Pe mesele copiilor vor ajunge chefir de un procent grăsime, lapte de 1,5 la sută grăsime, brânză de vaci, iaurturi, unt, adică toată gama de produse permise de legislația în vigoare. Cantitatea produselor, în total, este în valoare aproximativă de 55 de mii de lei”, a declarat Carolina Linte.

Astfel, 11 grădinițe din raionul Dubăsari vor beneficia de produse lactate donate pe 14 martie. Președintele raionului, Grigore Policinschi, spune că donația respectivă reprezintă o acțiune de valoare în susținerea copiilor și promovarea agricultorilor noștri din țară. „Să nu uităm și de promovarea unui mod sănătos de viață”, a menționat președintele.

Întrebat dacă vor fi donații și în stânga Nistrului, președintele raionului spune că nu e posibil. „Doar să le propunem să vină în Coșnița, să ia produsele, dacă nouă nu ne permite să mergem acolo. Ar fi un pas interesant și strategic”, comentează Grigore Policinschi.

Ministrul Agriculturii menționează că toți membrii Guvernului sunt persona non grata în Transnistria. „Cum să intru în Transnistria și să stau închis vreo două săptămâni? Dar este imposibil să donăm în Transnistria. Mai este și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Fiecare își face treaba lui. Noi suntem în domeniul agricol”, a declarat ministrul Eduard Grama, lăsând să se înțeleagă că nu se știe când copiii de peste Nistru vor fi luați în seamă de autoritățile de la Chișinău.

Centralizarea achizițiilor publice

Despre problema produselor de calitate inferioară, ajunse în alimentația copiilor din grădinițe, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că este din cauza achizițiilor. „Sistemul de achiziții publice este astăzi dispersat, fiecare instituție își face achizițiile personal și practic este imposibil să le controlezi. Din câte știm noi, Ministerul Finanțelor a lansat un proiect de reformă pe domeniul achizițiilor publice și în viitorul apropiat ei vor ieși cu câteva modificări care vor reglementa și vor pune reguli stricte pe domeniul respectiv unde, sperăm noi, producătorii autohtoni vor avea prioritate în achiziții publice”.

Ministrul a adăugat că sunt două lucruri de bază pe care ministerul tinde să le schimbe. Primul se referă la centralizarea achizițiilor publice, iar centralizarea nu înseamnă că totul se va petrece în capitală. „Asta înseamnă controlul asupra produselor pe care le avem. De exemplu, cu merele, se va face centralizat licitația la nivel de raion pentru toate entitățile școlare și preșcolare din regiune. Atunci poți să controlezi și prețul, calitatea, cantitatea, livrările. Aici se vor rezolva problemele producătorilor în ceea ce ține de logistică. La o grădiniță se duc 20 kg de mere, la alta 10 kg și când se fac calculele de logistică, se află că nu atât este convenabil, cât producătorii au pierderi. Prin centralizare, producătorii vor putea aduce toate produsele într-un singur loc”, explică funcționarul.

Al doilea lucru pe care mizează ministerul de resort este impunerea condițiilor la licitație și obligativitatea participării producătorilor. „Insistăm ca să participe numai producătorii, astfel, imediat se exclud intermediarii. Că la noi, în foarte multe cazuri se câștigă licitația și după asta te duci să cauți merele. În așa mod, 50 la sută din furnizorii necorecți vor dispărea, nu vor avea posibilitatea să participe la licitații. Să nu uităm că noi nu producem toată gama de produse. Noi putem să acoperim necesitățile grădinițelor și școlilor cu fructe, legume, lactate, patiserie. Este și foarte important ca achizițiile publice să fie controlate și post-factum, pentru că la noi nimeni nu controlează corectitudinea licitațiilor. Nimeni. Se înregistrează contractele și se verifică procedura legală”, a afirmat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama pentru ziarul TIMPUL.

Ministerul Sănătății a lansat săptămâna aceasta un proiect de lege ce prevede amenzi pentru agenții economici care vor livra produse de calitate dubioasă copiilor din școli și grădinițe, dar și managerilor instituțiilor care le vor accepta.

Potrivit documentului, în cazul în care calitatea produselor alimentare distribuite nu va corespunde informației de pe etichete, se propune ca agenții economici să primească amenzi între 7.500 și 10.000 lei. Și fermierii riscă amenzi între 500 și 1.250 lei pentru nerespectarea acelorași norme. Managerii instituțiilor de învățământ, care vor admite alimente de calitate îndoielnică în alimentația copiilor riscă sancțiuni între 2.500 și patru mii lei.

Ecaterina Meaun, expertă în achiziții publice, a precizat:
„Conform art. 12 (6) al Legii 131 cu privire la achizițiile publice se permite achiziționarea centralizată cu condiția că o autoritate a fost desemnată prin Hotărârea Guvernului în acest sens (cum ar fi consiliile raionale).

Conform art. 12 (3) autoritățile contractante pot să se asocieze în scopul achizițiilor anumitor bunuri (a fructelor, în cazul discutat). Un avantaj ar fi obținerea unor prețuri mai mici, deoarece ofertantul are asigurată o livrare cantitativă mare.

Totodată, identific și anumite dezavantaje cum ar fi limitarea concurenței și discriminarea furnizorilor mai mici prin limitarea accesului la achizițiile publice, ceea ce contravine principiilor achizițiilor publice prevăzute la art. 6 (h). Dacă aceasta va soluționa problema livrărilor de fructe calitative, vă spun că nu va rezolva, în schimb va fi concentrată achiziția într-o singură mână, unde se vor promova anumiți furnizori și „mulțumirile” vor fi mai ușor de administrat. Problema calității achizițiilor publice se va rezolva doar prin responsabilitatea persoanelor implicate”, opinează experta. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *