Lumea

Profesor italian, despre problema fumatului în Moldova: Legile restrictive nu funcționează

Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății relevă că Republica Moldova este unicul stat din regiunea europeană în care consumul de tutun va crește în continuare. Estimările arată că, în 2020, prevalenţa fumatului constituia 25,8%, iar în următorii zece ani se prognozează o creștere de peste 2%. Profesorul italian de la Universitatea de Medicină din Catania, Riccardo Polosa, care recent a participat la o conferință în Moldova, susține că nu există o soluție universală pentru a combate acest fenomen, iar tendința de a impune cât mai multe restricții nu funcționează.

Profesorul a vorbit despre rolul produselor fără fum în lupta cu fumatul. Riccardo Polosa susține că țări precum Marea Britanie, Suedia, Grecia, Noua Zeelandă au încurajat fumătorii care nu pot renunța la țigări să treacă la produse alternative cu nicotină, care au la bază studii științifice. Autoritățile acestor state au schimbat abordările în lupta cu fumatul și au obținut rezultate pozitive.

“Nu există o singură cale, dar putem învăța din greșelile făcute deja de alte țări. Abordările restrictive nu duc la o diminuare a fenomenului fumatului, ci la creșterea unor fenomene secundare care se pot dovedi și mai nocive. Trebuie să luăm exemplu de la țările care au realizat schimbări semnificative în ceea ce privește dependența de fumat prin deschiderea către diferite categorii de produse alternative”, a declarat expertul.

Profesorul susține că studiile științifice trebuie să reprezinte piatra de temelie pe care se sprijină și se ghidează deciziile în ceea ce privește sănătatea publică. La fel și reglementarea produselor fără fum trebuie să aibă la bază dovezi științifice, nu preconcepții.

“Există două direcții pe care trebuie să se pună accentul: prevenirea, pentru persoanele din categoriile de risc, și accesul la alternative pentru fumătorilor adulți, care nu pot sau nu doresc să renunțe la fumat prin metode tradiționale. Aceste produse trebuie să fie disponibile pentru toți acei adulți care nu pot sau nu doresc să renunțe la țigări sau care au încercat alte metode de renunțare la fumat și nu au reușit. Trebuie să adoptăm o abordare pragmatică care să țină cont de dovezile științifice care susțin strategiile de reducere a riscurilor”, a subliniat Polosa.

Acesta a mai adăugat că în statele UE există o diferențiere clară din punct de vedere a reglementării și taxării produselor fără fum față de țigarete tradiționale.

“Fumătorii ar trebui să fie încurajați să renunțe la țigări: orice reglementare ar trebui să aibă drept scop final abandonarea fumatului. Având în vedere că aceste produse sunt diferite de țigări, orice considerații politice privind impozitarea și legile ar trebui să țină cont de această distincție. Consider că abordările restrictive nu duc la nicio schimbare în ceea ce privește rata fumatului”, susține profesorul italian.

Sursa Infotag


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *