Politică

PROIECT. Persoanele care reprezentau Partidul „ȘOR” nu vor putea candida la alegeri în următorii 3 ani

Persoanele care, prin funcțiile pe care le ocupau, reprezentau partidul politic „ȘOR”, declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale (CC), nu vor avea voie să candideze la alegeri în următorii 3 ani. Acest lucru îl prevede noul proiect de lege, înregistrat marți, 11 iulie, în Parlament, relatează Deschide.md.

Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei juridice, numiri si imunități, Olesea Stamate, care precizează că noul proiect de lege vine să pună în aplicare a unui mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea neconstituțională a unui partid politic.

„Am propus completarea Codului electoral cu următoarea restricție în dreptul de a candida la alegeri: Nu pot fi alese: […] pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional”, explică Olesea Stamate într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Astfel, potrivit parlamentarei, legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales este oportună și justificată în special în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

„În caz contrar, efectele practice ale Hotărârii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discrediteaza însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a precizat președintele Comisiei juridice, numiri si imunități.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *