Actualitate

Proiectul Lupu, episodul sondajelor, sfrsitul dubiilor

Fanii unei schimbari neconditionate a situatiei politice din R. Moldova au salutat sincer desprinderea lui Marian Lupu de masinaria demodata a PCRM. Tehnic vorbind, orice „mutelca" sarita din maruntaiele unui mecanism il aduce, mai devreme sau mai tarziu, la disfunctionalitate.

Nu face exceptie nici rabla comunista care se mai tine pe niturile ruginite si curelele zdrentuite cu care o mai strange si o mai leaga un chefliu de mecanic-sef. Cu atat mai mult ca in mecanismul politic al epigonilor lui Lenin, Marian Lupu nu a fost o piesa mica si neimportanta. Dar asta se intampla daca dezbatem cazul pur tehnic. Daca il abordam in plan biologic, s-ar putea sa avem pus pe tapet un caz tipic de regenerare a organismului expirat prin desprinderea de el a unei celule menite sa pastreze si sa transmita pentru mai departe codul genetic al matricei sale.

Situatiile acestea au fost dezbatute minutios in presa noastra si nu numai, dar lucrurile se limpezesc abia acum. La doar zece zile pana la alegeri putem spune cu mai multa certitudine ca proiectul Lupu nu este unul pur tehnic si ideea lui nu s-a nascut exclusiv in capul purtatorului sus-pomenitului nume. Proiectul Lupu este unul de rezerva si pus in aplicare de urgenta in momentul cand, aflat in competitie cu forta noua liberala, organismul rablagit al comunistilor a clacat lamentabil. Lansarea in forta in campania electorala, rocada anuntata mai devreme si realizata ieri la varful Partidului Democrat, unde Marian Lupu a preluat carma, trecerea cuminte pe un plan secund a lui Diacov, lovit de fericirea care l-a facut sa uite ca a promis partidul cu totul altcuiva, sunt semnele unei mari afaceri politice pusa in miscare cu mult caracter, dar si cu multi bani. Este de dedus foarte simplu ca cei care investesc in proiectul Lupu se tem de venirea la putere a unei guvernari formate din cele trei partide liberale, care au promis asezarea R. Moldova pe o orbita europeana autentica si ca vor repune in capul tuturor lucrurilor interne Legea, atat de grav batjocorita de guvernarea comunista. (…) Daca ar fi fost interesate intr-o schimbare democratica de fond in R. Moldova, fortele pro-Lupu ar fi putut sa sprijine cu hotarare partida liberala, calita deja in lupta cu comunistii si avand deja suficienta incredere in randurile unui numar mare de alegatori. Dar nu s-a intamplat asa. Concluzia este ca proiectul Lupu nu a fost lansat atat pentru inlocuirea lui Voronin, cat pentru contracararea venirii iminente la putere in R. Moldova a partidelor liberale de orientare democratica si europeana. In sustinerea acestei presupuneri vorbesc multe fapte si actiuni care se intampla zilnic in aceasta campanie fierbinte si febrila. Promovarea proiectului se face si prin intermediul sondajelor (putine si, din acest motiv, putin credibile) care se fac la noi. In ultimul sondaj al Asociatiei Sociologilor si Demografilor, publicat saptamana trecuta, partidul inca crud al lui Lupu este cotat cu nota de trecere a pragului electoral. In constiinta electoratului a fost inoculata ideea ca PD, in acest scurt rastimp, s-a umplut de potenta electorala.

Astazi, luni, 20 iulie, a doua zi dupa alegerea lui Marian Lupu in functia de presedinte al Partidului Democrat, va fi dat publicitatii alt sondaj, cel al Institutului de Politici Publice. Straniu insa, cu ceva zile inainte de lansarea publica a Barometrului Opiniei Publice, foarte multa lume cunostea deja rezultatele esentiale ale sondajului, in special in ceea ce priveste scorurile inregistrate de partide. Conform acestor zvonuri, Partidul Democrat al lui Marian Lupu se plaseaza deja pe un loc de frunte in topul partidelor cu priza la alegatori, surclasand inclusiv Partidul Liberal Democrat al lui Vlad Filat. Alianta „Moldova Noastra” este trecuta la pierdanti, iar Partidul Liberal al lui Ghimpu-Chirtoaca este detasat ca rezultat de cele doua partide partenere si aratat intr-o penumbra de singularitate. Ideea pe care vrea sa o sugereze sondajul, daca rezultatele se confirma, este ca cele trei partide nu mai prezinta o forta unita, capabila sa produca schimbarea. Aceasta forta a fost inlocuita intre timp de puterea magnifica a Partidului Democrat, innobilat de figura masiva a lui Marian Lupu. Or, in conditiile polarizarii dure si din ce in ce mai pronuntate a electoratului, polarizare generata de comportamentul deosebit de agresiv al PCRM indata dupa 5 aprilie, orice ascensiune fulminanta a Partidului Democrat trebuie privita cu multa condescendenta, adica banuiala. Ne convingem inca o data ca importanta acestor alegeri pentru parlamentul R. Moldova este deosebit de mare si in realitatile tulburi de la noi este posibil orice, inclusiv o facatura, o regretabila manipulare prin sondaje. S-a mai intamplat si alta data ca instinctul de schimbare al electoratului moldovenesc sa fie momit de proiecte false. Puterea de convingere a lui, insa, s-a dovedit mult mai mare decat a variantelor de facatura. Acum, la moment, alegatorii din R. Moldova stiu ca au in fata lor cel mai important proiect pe care trebuie sa mizeze: proiectul Libertatii, al lor si al urmasilor urmasilor lor.

Nu a mai ramas mult ca sa ne convingem de dreapta si inteleapta lor alegere. Doar zece zile.
 

(Editorial, „Vocea Basarabiei”, 20 iulie 2009)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *