Comentariu

Prostituția morală și prostituția amorală sau moda arătatului cu degetul

Ce ne mai place să învinuim, să batjocorim și să lovim acolo unde doare cel mai tare. Imediat cum am văzut pe cineva care a călcat strâmb, este obligatoriu să începem lapidarea publică, chiar dacă fiecare din noi, într-o măsură mai mare sau mai mică, a călcat măcar o dată în viață pe aceleași greble.

Cu ceva timp în urmă pe internet și mai apoi în toată presa au apărut niște imagini cu câteva domnițe care prestau servicii porno online. Fetele se dezbrăcau în incinta câtorva biblioteci și cafenele din țară. Incidentul a lansat foarte multe întrebări în societatea noastră moralistă. Am impresia că acest caz n-ar trebui să ne pună întrebări, ci mai degrabă să ne ofere câteva răspunsuri clare. Mie personal, întâmplarea în cauză mi-a dovedit încă o dată că suntem o societate de fățarnici plini de ipocrizie.

Noi, moldovenii suntem din fire foarte moraliști, reușind în același timp să fim foarte amorali. Acceptăm prostituatele politice, care ne freacă de ani de zile, însă suntem gata să spânzurăm în piața publică niște fete care se dezbracă în fața camerelor de luat vederi. Nici măcar unul dintre noi nu s-a întrebat care este povestea acestor fete și cum au ajuns la această viață. Nu pot să zic că le respect pe aceste fete pentru decizia făcută, însă am tot respectul pentru curajul de a alege această profesie. Pentru că da, prostituția este o profesie, chiar dacă e o profesie ilegală care stârnește dezgustul multor puritani de la noi, stricați pe dinăuntru și lustruiți pe dinafară. Ce le propuneți voi, moraliștii, acestor fete? Am văzut că sunteți gata să le închideți în pușcărie pe viață? Însă ce alternativă le oferiți celor care pe viitor vor alege această profesie? Poate le propuneți o muncă nobilă de învățător, cu un salariu de circa 2000 de lei pe lună și elevi din familii de bădărani care le vor teroriza psihologic ani și decenii întregi? Sau poate le propuneți o profesie nobilă de soră medicală, cu un salariu la fel de mizer, nopți nedormite și o viață de rob? Fetele astea au avut curajul să meargă împotriva unei societăție stricate și ipocrite. Fetele astea au mers împotriva unei societăți care acceptă prostituția bisericească și este gata să pupe mâna interlopilor în sutane care fac partizanat politic și se îmbogățesc pe spatele enoriașilor. Fetele date au mers împotriva prostituției judecătorești, care-i închide pe cei săraci la pușcărie și îi lasă în libertate pe cei care fură de sute de ori mai mult. Aceste tipuri de prostituție nu vă deranjează, însă domnițele dezrbăcate v-au dezgustat până la măruntaie. Vă deranjează enorm faptul că aceste domnișoare au ales profesia dată și vor să ducă o viață normală, nu să robească pentru nu știu ce principii dogmatice.

Cel mai mult moraliștii noștri s-au arătat deranjați de faptul că unele din aceste scene erotice erau filmate în biblioteci. Doamne ferește dacă le vedea vreun copil, se tot cruceau moraliștii. Tot acești moraliști cu siguranță nu-și amintesc când au fost ultima dată la bibliotecă sau când i-au citit copilului o carte. Mulți dintre copiii acestor moraliști stau și acum cu nasurile în calculatoare sau tablete și nu au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă o bibliotecă. Pentru că bibliotecile noastre pustiesc, iar aceste fete le-au readus popularitatea. Poate, în sfârșit, bibliotecile noastre vor avea vizitatori.

Interesant este că și prostituatele din mass-media s-au autosesizat pe seama acestui caz. Faptul că se vând precum ciorapii de duzină și latră la comandă nu-i deranjează, însă fetele care se dezbrăcau le-au șocat simțurile nobile. Marii noștri gazetari au fost atât de bulversați încât nici măcar nu au blurat fețele persoanelor din imaginile indecente. Presupun că nu au auzit de termeni precum deontologie și viață privată acolo unde au învățat jurnalismul. Dar se vor mari maeștri ai știrilor senzaționale și vedete mass-media.

Le propun tuturor, moraliștilor din presă și celor din societate, să se privească în oglindă înainte de a arăta cu degetul data viitoare. Și să-și aducă aminte de câte ori s-au prostituat pentru un loc mai bun la restaurant, o licență emisă de autorități, o amendă pe care trebuiau s-o plătească ș.a.m.d. Vă asigur că ne-am prostituat cu toții măcar o dată în viață. Însă e foarte ușor să arăți cu degetul la altcineva și e foarte greu să observi bârna de sub propriul nas.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *