Protestele bulgarilor au stopat activitatea Parlamentului de la Sofia
Reactia sefului parlamentarilor bulgari a venit dupa ce a 40-a zi de proteste pasnice indreptate din capitala Bulgariei a degenerat in violente. In noaptea de marti spre miercuri demonstrantii au sechestrat timp de opt ore peste 100 de persoane – ministri, parlamentari, jurnalisti – in cladirea Parlamentului, cerand noului guvern sa demisioneze. Comisarul european pentru justitie si-a exprimat simpatia cu protestatarii, iar ambasadorii Frantei si Germaniei au cerut Bulgariei sa abandoneze modelul oligarhic de guvernare.
Seria de proteste a inceput pe 14 iunie, cand guvernul instalat de doar trei zile al premierului Plamen Oresharski l-a numit la conducerea Agentiei de Stat pentru Siguranta Nationala pe Delyan Peevski, proprietarul puternicului grup de media New Bulgarian Media Group. Controversatul om de afaceri si-a retras rapid candidatura, dar demonstrantii au continuat sa ceara sfarsitul a ceea ce ei considera a fi o guvernanta incompetenta, corupta si bazata pe nepotism. Gafele guvernamentale au contnuat. Saptamana trecuta Emil Ivanov, fost condamnat cu legaturi cu unul dintre cele mai notorii grupuri de crima organizata din anii 1990, a fost numit ca guvernator regional al Sofiei, iar liderul ultranationalist Volen Siderov a fost ales ca presedinte al comisiei parlamentare pentru etica si conflicte de interese. Siderov, care este liderul partidului Ataka a atacat presa, cerand ministerului de Interne sa actioneze contra protestatarilor si a spus ca Bulgaria este in pragul unui “razboi civil”. El a cerut ca blocarea drumurilor in semn de protesc sa fie catalogata in codul penal ca infractiune grava, cum sunt actele de terorism, scrie Novinite. Partidul lui Oresharski nu este suficient de puternic in parlament ca sa conduca fara ajutorul ultranationalistilor.
Protestele au devenit violente marti noaptea, cand fortele de ordine au incercat sa scoata din cladirea parlamentului mai multi parlamentari si pe ministrii finantelor, muncii si economiei. Transportul ar fi trebui sa se faca cu un autobuz sub paza masiva prin spargerea unui cordon format in jurul cladirii de aproximativ 2.000 de demonstranti care strigau “Mafia!” si “Demisia!”. Autovehicului a fost insa atacat cu sticle si pietre si oprit, iar protestatarii in jurul orei 2:00, miercuri, isi consolidat baricadele cu tomberoane, semne de circulatie si pietre de pavaj. Au urmat apoi ciocniri intre politisti si demonstranti soldate cu raniri usoare, potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune. Polisisti echipati cu scuturi au taiat in cele din urma un drum liber prin multime si i-au scos persoanele sechestrate din cladire in jurul orei 5:00. Oficialii de rang inalt au fost transportati in afara capitalei Sofia cu dube ale politiei.
Comisarul european pentru justitie a luat, marti, vadit partea protestatarilor. “Simpatizez cu cetatenii bulgari care protesteaza pe strazi impotriva coruptiei”, a spus ea in timpul unei vizite la Sofia. Mesajul care se aude de pe strada este acelasi pe care Comisia Europeana il spune de multi ani, ca autoritatile bulgare trebuie sa “demonstreze tolerata zero in lupta contra coruptiei”, a explicat comisarul, citat de The Wall Street Journal.
Si ambasadorii Germaniei si Frantei au indemnat Bulgaria, anterior, sa abandoneze sistemul oligarhic de guvernare, iar cei ai Olandei si Belgiei au declarat ca bulgarii protesteaza pentru idealuri si principii. Ambasadorul Olandei Karel van Kesterel a caracterizat demonstratiile ca fiind “un semn sa sperantei”, apreciind ca acum pentru prima data de la intrarea tarii in UE, societatea civila se face clar auzita. Ambasadorul vrea ca valorile europene – “proceduri transparente, oameni competenti si onesti in pozitiile de top, statul de drept, libertatea presei” – sa fie respectate, si nu interesele evidente in actiunile statului si afacerile incheiate in spatele scenei.
Sursa: nasul.tv