Actualitate

Punctele slabe ale alegerilor din 28 noiembrie

Observatorii internaţionali au declarat că alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie s-au desfăşurat în mod democratic, fiind observată o evidentă îmbunătăţire a procesului electoral, în comparaţie cu alegerile precedente. Conform acestora, drepturile civile şi politice în timpul campaniei electorale şi din ziua alegerilor au fost respectate, deşi au existat şi unele erori procedurale. Introducerea unui nou sistem de redistribuire a voturilor candidaţilor rămaşi sub pragul electoral, cu puţin timp înainte de alegeri şi fără consultări publice, a fost caracterizată drept „problematică”. Observatorii au atras atenţia şi la calitatea listelor electorale, ele rămânând „punctul slab şi în cazul acestui scrutin”.

Indrek Saar, şeful Delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a felicitat cetăţenii R. Moldova pentru o campanie electorală paşnică, apreciind prezenţa masivă la vot. El a specificat că acum „depinde de faptul cum vor reacţiona forţele politice pentru a scoate R. Moldova din această criză politică”. Potrivit lui Saar, „partidele politice ar trebui să pună interesele ţării înaintea neînţelegerilor de ordin politic sau personal”. „Mai multă responsabilitate” este şi sfatul lui Tonino Picula, conducătorul Misiunii OSCE a observatorilor pe termen scurt şi al Delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE.

Monica Macovei, şefa Delegaţiei Parlamentului European, a menţionat că alegerile parlamentare constituie o şansă reală a R. Moldova de a se apropia de UE. Parlamentarul european a menţionat: „Acest scrutin s-a caracterizat prin îmbunătăţiri vădite, comparativ cu ultimele alegeri. CEC a făcut o reuşită campanie de mobilizare a oamenilor la votare, iar instanţele de judecată s-au implicat prompt atunci când a fost nevoie de aceasta. Parlamentul European a remarcat îmbunătăţiri considerabile la posturile publice „Moldova 1” şi „Radio Moldova”, care au respectat, în mare măsură, echidistanţa şi imparţialitatea pe durata acestei campanii electorale, faţă de cele trecute”.

În raportul preliminar al observatorilor internaţionali s-a făcut referire şi la posturile de televiziune NIT, Prime şi postul de radio Prime FM, care au favorizat vizibil unii candidaţi electorali. Observatorii internaţionali n-au trecut cu vederea nici rapoartele financiare pe care partidele politice le-au prezentat CEC-ului în perioada campaniei. În document este menţionat că rapoartele respective au fost întocmite fără respectarea principiului transparenţei, cu sugestie la donaţiile dubioase oferite unor formaţiuni politice despre care a scris presa.
Raportul complet al observatorilor internaţionali privind alegerile parlamentare din 28 noiembrie va fi făcut public peste două luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *