Actualitate

Putin deschis îngenunchează Moldova. „Naftogaz” infirmă că ar bloca tranzitul spre R. Moldova

Compania ucraineană „Naftogaz” infirmă acuzațiile lansate de „Gazprom”, potrivit cărora entitatea din Ucraina ar fi redus cu 30% tranzitul de gaze spre Republica Moldova. Astfel, deputatul PAS, Radu Marian, consideră că rușii încalcă flagrant prevederile contractului și caută pretexte pentru a opri livrările, transmite Ziarulnational.

„Gazprom încalcă contractul semnat și livrează R. Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. „Gazprom” spune că „nu poate” livra toată cantitatea necesară din cauza Ucrainei. Este un fals. Operatorul de transport gaze din Ucraina („Naftogaz” n.r.) a declarat că este gata să asigure tranzitul întregului volum și nu este nicio problemă tehnică. Partea rusă a fost prinsă din nou cu minciuna”, a precizat acesta.

Potrivit deputatului, Republica Moldova plătește pentru gaz, iar „Gazprom” are obligația să livreze cantitățile necesare.

„Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea companiei rusești. R. Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale”, a adăugat sursa citată.

De asemenea, Marian a subliniat că Republica Moldova nu va achita pretinsele datorii de peste 720 de milioane de dolari, atât timp cât nu va fi efectuat auditul la „Moldovagaz”.

„Datoria față de „Gazprom” poate fi evaluată doar de un audit independent. Acest audit are loc acum și va fi finalizat în curând. Interesul R. Moldova este să achite sume corecte și reale. R. Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”, a conchis el.

Vă amintim că marți, 4 octombrie, concernul rus „Gazprom” a remis o declarație în care susține că-și rezervă dreptul să sisteze în orice moment livrările de gaze către Republica Moldova, dacă „Moldovagaz” va întârzia să efectueze plata în avans până la 20 octombrie. Totodată, rușii cer ca țara noastră să plătească de urgență o pretinsă datorie de 720 de milioane de dolari, acumulată încă din anii 90 ai secolului trecut.

De asemenea, vă amintim că compania rusă „Gazprom” a redus cu 30% livrările de gaze către Republica Moldova de la 1 octombrie. Acest lucru s-a întâmplat pe fonul schimbării formulei de calcul a prețului – Republica Moldova va plăti cu 40% mai puțin pentru gaze decât în ultimele luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *