CSI / RusiaExterne

Putin îl trimite pe Lavrov în Turcia să discute despre transportul cerealelor din Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va merge în Turcia în 8 iunie pentru a discuta despre crearea unor ”coridoare securizate” pentru transportul cerealelor ucrainene.

„Lavrov va veni în Turcia pe 8 iunie împreună cu o delegaţie militară pentru a discuta, între altele, despre instaurarea de coridoare securizate pentru transportul cerealelor. Acesta este chestiunea cea mai importantă”, a afirmat ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, care vrea să creeze ”un centru de observare a coridoarelor la Istanbul”.

Ministrul nu a precizat ce formă ar putea lua această observare şi nici rolul exact al Turciei.

Luni, într-o discuţie cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin s-a declarat dispus să lucreze cu Turcia la libera circulaţie a mărfurilor în Marea Neagră, inclusiv a cerealelor provenite din Ucraina.

Conform lui Putin, ”partea rusă est dispusă să faciliteze tranzitul maritim fără obstacole al mărfurilor, în coordonare cu partenerii turci. Aceasta se aplică de asemenea exporturilor de cereale provenind din porturile ucrainene”.

Turcia este principala ţară riverană Mării Negre pe coasta sudică. Traficul maritim a devenit dificil după începerea conflictului în Ucraina, din cauza blocadei impuse de marina rusă porturilor ucrainene şi a prezenţei minelor marine, dintre care unele s-au desprins şi s-au apropiat de coastele Turciei.

Deşi aliată a Ucrainei, căreia îi furnizează drone de luptă, Ankara a reuşit să menţină relaţii cu Moscova, de care depinde mai ales pentru aprovizionarea energetică.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *