Ultima oră

Putin se implică activ în testarea arsenalului nuclear al Rusiei

Exercițiile, care au avut loc în mare parte vineri, au avut un caracter proeminent în știrile posturilor televiziunii naționale, care păreau menite să arate rușilor și lumii întregi că Putin este un conducător puternic și are o putere înnăscută.

Testele care implică sistemele de comandă și cele trei componente ale “triadei” nucleare – rachete nucleare cu rază lungă și bombardiere lansate pe spații terestre și maritime – s-au desfășurat sub conducerea personală a lui Vladimir Putin. Ministerul Apărării afirmă că o rachetă balistică RS-12M Topol Intercontinental a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei, precum și un submarin de testare din Marea Ohotsk. Bombardierele de distanțe lungi Tu-95 și Tu-160 au lansat patru rachete ghidate care și-au lovit țintele de testare poziționate în regiunea Komi din nord-estul Rusiei.

„Exercițiile forțelor strategiei nucleare au fost efectuate la o astfel de scară pentru prima oară în istoria modernă a Rusiei”, a declarat Kremlinul.
„Vladimir Putin a dat o apreciere înaltă unităților de luptă, a echipajelor și a muncii conducerii Forțelor Armate, care au îndeplinit sarcinile puse în fața lor și a scos în evidență fiabilitatea și eficiența forțelor nucleare ale Rusiei.”

Exercițiile includeau teste ale sistemelor de comunicații și ”noi algoritmi” de comandă și control. Rusia menționează că își modernizează arsenalul nuclear care a fost în mare parte creat pe timpul Războiului rece și că va continua să folosească armele nucleare ca o armă de intimidare.

În tratatul NEW START 2010, Rusia și Statele Unite ale Americii au stabilit limite inferioare privind armele testate in exercițiu. Dar Putin a menționat că următoarele reduceri a numărului de testări depind de capacitatea Washingtonului de a-i liniști preocupările privind implementarea apărării anti-rachetă, inclusiv a scutului european.

Liderii Rusiei și a Statelor Unite ale Americii spun că la momentul actual este de neconceput un război nuclear între rivalii Războiului Rece. În pofida declarației liderilor, critici cred că Putin – la conducere din 2000-2008 și prim-ministru 2008-2012, reîntors acum ca comandantul forțelor armate –exagerează amenințările care ar putea veni din Occident pentru a consolida suportul cetățenilor.

Timpul.md via Reuters.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *