Politică

Presa ucraineană acuza R. Moldova a refuzat să vândă Ucrainei cele 6 Mig-29 pe care la are și sunt neoperabile. Maia Sandu s-a temut să „deranjeze” Moscova

În primele zile de război, Ucraina a rugat insistent conducerea R. Moldovei să vândă cele 6 MiG-29, pe care le deține și nu sunt folosite. Acestă afacere eșuată este subiectul unui articol în presa ucraineană.

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea ucraineană a făcut apel la guvernul moldovean să vândă sau să transfere Ucrainei aeronavele de luptă ale Forțelor Aeriene ale Moldovei.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova are șase avioane de vânătoare MiG-29 bazate la o bază aeriană din nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare deși se află într-o stare tehnică deplorabilă. Chiar dacă Guvernele de la Chișinău au încercat multă vreme să le vândă, ele ruginesc în continuare pe aeroportul din Mărculești.

Mig-29 „moldovenesc” tractat de un camion.
R. Moldova a avut 34 de Mig-29 dar aceste avioane au fost vândute repetat pînă au mai rămas 6, cele 6 aeronave în prezent sunt la aeroportul Mărculești într-o stare deplorabilă și ne mai avind capacitatea de lupta

Totuși, surse din publicație susțin că Kievul a primit un refuz categoric din partea conducerii guvernului Republicii Moldova la cererea acesteia, explicând „nu vrem să irităm Rusia”. R. Moldova credea că Rusia o va considera o încălcare a principiului neutralității dacă Chișinăul ar fi decis să vândă un bun pe care îl deține.

Cele 6 Mig-29S ale R. Moldova au fost ultima date modernizate în Ucraina.

În plus, zilele trecute, R. Moldova a încetat practic să mai fie neutră în războiul ruso-ucrainean și a decis să ia măsuri care au iritat Moscova, prin interzicea simbolicii fasciste – lenta Sf. Gheorghe, literele Z și V.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Ucranenii au fost instruiți să lupte. Au armată profesionistă. Au protecție anti-aeriană. Au populația de 20 de ori mai mare.

  În schimb noi ce avem? Și fără să dea, Rusia mereu ne-a tratat ca pe o enclavă a sa și ne-a pedepsit după bunul plac. Dar dacă le-am mai fi vândut și arme ucrainenilor, ce i-ar fi împiedicat pe ruși să distrugă de exemplu Chișinăul?

  Dar dacă am fi vândut și ne-ar fi atacat, atunci Timpul ar fi criticat pe cei care au vândut avioanele. Ce n-ar face cineva, populiștii oricum vor critica.

   1. Rusia ne-a tratat cu dispreț mai mult decât pe oricare altă fostă republică sovietică. Când dorește ne ceartă, când dorește ne amenință, când dorește ne blochează importurile, când dorește reziliază contractul la gaze. Ne tratează de parcă am fi o enclavă a sa.

    Ținând cont de modul în care ne tratează Rusia, de ce am avea dubii că pur și simplu nu ne vor ataca țara pe cale aeriană și ne vom trezi cu multe victime pentru nechibzuința celor care le-au vândut avioane și n-au ținut cont că rușii pur și simplu ne vor ataca?

    Da, mulți vor aprecia(sigur nu SUA și EU care înțeleg la ce riscuri ne-am expune), dar cine își va asuma responsabilitatea atunci când sigur ne vor ataca?

    Rușii au acuzat și România că de pe teritoriul ei au zburat avioane în Ucraina. România însă a zis că avioanele au fost dezarmate și erau ale Ucrainei.

    Repet, populism de ce? Oamenii simpli din diverse țări ar fi apreciat că le-am vândut avioane. Dar nu și politicienii din țările respective. De ce Polonia n-a trimis avioanele sale Ucrainei? Le-a fost frică, fiind în NATO și având o putere militară mai mare ca a Ucrainei. Iar noi fraierii le-am fi vândut arme Ucrainei și fără să ținem cont de ceea ce ne așteaptă.

 2. Vreo patru MIG-29 moldovenești puteau să primească ucrainenii ca să nu își imagineze rușii că Moldova este o parcare bleagă fără plată. Oricum trebuie să trecem încetișor la armament compatibil cu NATO.

 3. Moldovenii nu se pot descurca la dansii acasa cu niste cartite si pupaze gen pahomova care foiesc in jurul lor stand de-a gata cu trandafiri si capsune sa intalneasca SPETOPERATIONISTII, dar voi le cereti sa intre in conflict deschis cu armata rusa. Te umfla rasul nu alta….

 4. Daca R.Moldova dorea sa ajute itre adevar Ucraina cu aceste 6 avioane MIG29 se putea face un cotract de vinzare-cumparare fictiv cu o tara,care ar putea sa ajute ucrainenii,dar sar putea intimpla ca rusii inro bunazi sa atace cu o racheta acesta avioane. Si atunci Moldova va raminea mumai cu neutralitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *