Politică

Rămâne deputatul transfug Vladimir Vitiuc cu avere, sau nu, după decizia CSJ? Care sunt precizările ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a venit cu o reacție, după ce Curtea Supremă de Justiție a respins recursul ANI de confiscare a averii nejustificate în privința deputatului transfug Vladimir Vitiuc, iar în spațiul public s-a vehiculat că fostul deputat își poate păstra cele aproape 3 milioane de lei.

Autoritatea precizează că, odată cu emiterea actului de constatare în privința lui Vitiuc, Direcția juridică a Autorității a înaintat în instanța de judecată, în cadrul  procedurii de contestare a Actului de constatare, cerere privind caracterului nejustificat al activelor financiare și confiscarea averii nejustificate care a fost constatată prin Actul de constatare, transmite Știri.md.

Autoritatea a înaintat acțiunea reconvențională având drept temei prevederile art. 34 alin. (6) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și a Codului de procedură civilă, care expres prevede posibilitatea Autorității de a solicita confiscarea averii nejustificate în cadrul acțiunii de contencios administrativ înaintată de către subiectul vizat, fapt care a fost realizat.

Așadar, ANI subliniază că după ce Actul de constatare emis în privința subiectului Vladimir Vitiuc va rămâne definitiv și irevocabil, Autoritatea va înainta repetat acțiunea și va solicita confiscarea averii nejustificate stabilită prin Actul de constatare.

În luna ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate a constatat că fostul deputat al Partidului Șor și vicespeaker, Vladimir Vitiuc, nu a reușit să justifice proveniența a aproape 3 milioane de lei în perioada 2014–2020. 

În data de 28 decembrie 2022, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Autorității Naționale de Integritate (ANI), menținând încheierea Curții de Apel Chișinău, prin care a fost anulat actul de constatare în privința deputatului transfug Vladimir Vitiuc, relatează Anticorupție.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *