Rămăşiţele toxice ale propagandei sovietice!
Istoricul american Larry Watts a dezvăluit că Uniunea Sovietică a pus în mişcare un aparat gigantic de propagandă antiromânească, iar resursele limitate ale Bucureştiului pur şi simplu nu au făcut faţă valului de minciuni răspândite în întreaga lume, inclusiv prin canale care la o primă vedere nu aveau nicio legătură cu Moscova. Multe din minciunile sovietice sunt astăzi prezentate drept adevăruri istorice de necombătut, iar demontarea lor punctuală necesită un efort care pare imposibil în acest moment.
Un astfel de caz de minciună propagandistică este reprezentat de acordul încheiat pe 9 martie 1918 între generalul Alexandru Averescu, prim-ministru al României în acel moment şi Cristian Rakovski, reprezentantul RUMCEROD-ului sovietic din Odesa. Istoriografia propagandistică sovietică nu are niciun fel de dubii: prin acest acord Averescu-Rakovski România s-a angajat să îşi retragă trupele din Basarabia în termen de două luni de zile. Documentul este citat în toate volumele sau articolele pro-sovietice care se referă la anul 1918. Niciunul din cei care invocă acest document nu îl reproduce integral. Nimeni nu citează o trimitere bibliografică clară, nimeni nu spune unde este păstrat acest document, nu există nici o fotografie a lui. Şi totuşi este un document extrem de important: România se angajează prin primul ministru să îşi retragă trupele din Basarabia! Nu mai are rost să spunem cât de important este acest document pentru raţionamentul „România a ocupat Basarabia”. Dar unde este documentul?
Academicianul Florin Constantiniu a plecat pe urmele acestui acord Averescu-Rakovski şi a ajuns la o concluzie şocantă: documentul nu există în arhivele diplomatice româneşti. Partizanii propagandei sovietice ar putea sări în sus de bucurie şi să strige că românii au distrus cu bună ştiinţă documentul. Doar că acest document nu se regăseşte nici în arhivele de la Moscova! Un document atât de important pentru raţionamentul „ocupării Basarabiei” ar fi trebuit păstrat de sovietici cu cea mai mare atenţie. M-aş fi aşteptat ca în arhivele sovietice acest document să fie păstrat într-o casetă de cristal. Însă nu este aşa. Nici una din lucrările istorice sovietice care amintesc de acest document nu dă o trimitere către vreo arhivă. Academicianul Florin Constantiniu a constatat că acordul Averescu-Rakovski apare în public pentru prima dată într-o publicaţie propagandistică sovietică din anii ’30 care nu conţine niciun fel de trimitere către vreo arhivă – şi toate lucrările care fac o trimitere către document o fac către această publicaţie propagandistică. Dacă ar fi deţinut originalul documentului, sovieticii l-ar fi afişat pe toate gardurile – însă nu îl deţin.
Adevărul este că generalul Averescu a negociat cu sovieticul Rakovski, însă nu a fost de acord tocmai cu retragerea trupelor româneşti din Basarabia. Relatări despre aceste negocieri şi documente colaterale există – nu există documentul original prin care România să se angajeze pentru retragerea din Basarabia. Aceasta este demontarea unui singur punct din relatările mincinoase ale propagandei sovietice şi ale urmelor toxice rămase încă în spaţiul public. Ar fi nevoie de o armată de istorici care să dărâme întregul eşafodaj al minciunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!