Ultima oră

(RĂZBOI ÎN UCRAINA – VIDEO) Pe teritoriul Ucrainei au intrat 160 de tancuri și circa 200 de camioane cu militari ruși. Liderul separatiştilor proruşi respinge orice armistiţiu

(UPDATE 16.36) Liderul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Alexandr Zaharcenko, a respins orice nou armistiţiu cu Kievul, afirmând că rebelii intenţionează să lanseze o ofensivă în întreaga regiune, din care o parte se află în prezent sub controlul armatei ucrainene.

Luptele s-au intensificat în estul Ucrainei în această lună şi rebelii, ajutaţi de Moscova, controlează acum un teritoriu mai mare decât cel convenit de către separatişti şi Kiev în baza acordului de încetare a focului din septembrie 2014.

Ucraina îşi pregătea astăzi riposta, după abandonarea, joi, a aeroportului din Doneţk, aflat acum sub controlul separatiştilor, după o zi sângeroasă, marcată de lupte şi bombardamente care s-au soldat cu peste 40 de morţi în estul separatist.

(UPDATE 15.10) În ultimile 24 de ore, pe teritoriul Ucrainei au intrat 160 de tancuri și circa 200 de camioane cu militari ruși. „De pe teritoriul federației Ruse, în orașul Krasnodon, din regiunea Luhansk, a intrat o coloană formată din 60 de tancuri și 100 de camioane cu armament. Prin punctul de trecere Izvarino, pe teritoriul Ucrainei, controlat de forțele separatiste, au intrat 7 camioane cu containere de gabarituri mari, 54 de camioane cu muniții, 11 cisterne și 100 de tancuri. În ultimele zile în Donețk a fost observat mărirea contingentului de militari ceceni, numărul acestora în regiune se estimează la 3-4 mii de ostași”, transmite deputatul într-un mesaj pe facebook.
(UPDATE 14.00) În regiunea Aeroportului din Doneţk a fost nimicit un camion care transporta insurgenţi. Afirmaţia este făcută de consilierul prezidenţial ucrainean Iuri Biriukov, citat de Liga.net.

"Spre aeroport se îndrepta o maşină cu vreo 15 separatişti. Serviciul de informaţii a reacţionat imediat, dar jumătate din ei au fost lăsaţi vii", a comunicat consilierul lui Poroşenko.

Unul din insurgenţi depune mărturii şi, potrivit spuselor sale, "a venit în Ucraina să ucidă americani".

(UPDATE 11.35) Un azil pentru bătrâni din Lugansk a fost bombardat de separatiști. Atacul a fost efectuat cu tehnică GRAD și artilerie. În urma focurilor au fost distruse 7 case de locuit și un bloc de două etaje. 
Explozia a aruncat în aer geamurile și ușile azilului, iar acoperișul a fost distrus. Pacienții sunt în șoc, din cauza atacului. Potrivit auztorităților, ușile și geamurile au fost înlocuite cu folie, însă clădirea a rămas fără căldură și lumină.

(UPDATE 11.30) În ultimele 24 de ore separatiștii au atacat de 115 de ori punctele de control ucrainene. ”În zona ATO situația rămâne a fi critică. În trei direcții au avut loc ciocniri militare„ se arată într-un anunț făcut astăzi, 23 ianuraie, de către serviciul de presă ATO.

(UPDATE 11.20) Comandantul Batalionului 5 independent din "sectorul de dreapta", alias "Cernîi", declară că militarii ucraineni încă controlează o parte a aeroportului din Donețk, informează unian.net.

 

„Ar fi o crimă dacă am fi trimis militari acolo să apere acele ruine. Acum sunt păzite obiectele care au capacitate de apărare, și la care sunt accesibile pentru a aduce provizii. Până acum sunt ocupate toate clădirile înalte cum ar fi turnul meteo, punctul de control precum și clădirea pompierilor. Aceste obiecte strategice ne permit să controlăm teritoriul aeroportului,” a mai declarat "Cernîi".

La terminalul nou s-a dărâmat acoperișul chiar peste luptători, mulți dintre ei au rămas sub ruine. Acum este imposibil de evacuat trupurile neînsuflețite din motiv că se duce o luptă aprigă în care sunt implicate unități de artilerie. Deasemenea comandatul Batalionului numărul 5 mai informează că sub controlul forțelor ucrainene se află localitățile Adveevka, Spartak și Peski.

(UPDATE 09.00) Separatiștii au părăsit al 31-lea post de control. Ieri artileria Forțelor Armate a ”muncit„ din greu. Separatiștii și luptătorii pro-ruși au nimiciți și s-au retras de pe mai multe prime-linii de frontîn regiunea posturilor de control 25, 29 și 31.

O bună parte din Forțele Armate ucrainene, batalionul Gărzii naționale din Donbas nu au revenit la punctul de control ci se află pe poziții. Teritoriul este liber. Motivele – să fie distruse complet toate structurile de pe teritoriul punctului de referință, zona fiind atacată din ambele părți, scrie un comandant ucrainean pe pagina sa de Facebook.

”Este necesar să folosim surse radio-electronice de investigare, dar nu să ghicim în zațul de cafea. Este necesar să folosim unitățile de drone mari care sunt depozitate în cadrul Forțelor Armate. Trebuie să luptăm dacă tot pe pământul nostru au venit atacatorii. De la sine, printr-o magine, inamicul nu va pleca de pe pământurile noastre. Să apere Ucraina putem doar noi.„, menționează comandantul.

(Știre inițială) „Preşedintele şi comandanţii militari vor discuta despre mijloacele de regrupare a forţelor armate şi de încetare a agresiunii ruse”, potrivit unui comunicat.

„Separatiștii proruși au plătit deja scump pentru atacurile lor. O vor încasa în plină figură”, a spus președintele la reuniunea cu liderii militari, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Apelul la încetarea focului, lansat miercuri seara, la Berlin, de miniștrii ucrainean, rus, francez și german de Externe nu a fost ascultat, iar Ucraina este din nou angajată într-o spirală a violențelor.

Violențe intensificate. Troleibuz lovit de obuze

Armata ucraineană a suferit, joi, o lovitură serioasă, odată cu pierderea aeroportului din Donețk, într-un moment în care sunt tot mai multe semne ale unei reluări pe scară extinsă a luptelor cu rebelii proruși. Cel puțin 42 de morți s-au înregistrat în 24 de ore, cel mai grav bilanț din septembrie până acum. Autoritățile de la Kiev au fost nevoite să lase în mâinile rebelilor aeroportul din Donețk, un loc strategic pentru care soldații și separatiștii se luptau din luna mai a anului trecut. Impactul psihologic ar putea fi puternic pentru forțele armate ucrainene, care au pierdut deja aeroportul din Lugansk, principalul oraș din regiunea separatistă vecină cu Donețk.

Atacul cel mai sângeros a avut loc într-un cartier din Donețk, de obicei ferit de tiruri, unde cel puțin 13 civili au fost uciși de obuze care au lovit un troleibuz, potrivit serviciilor locale de urgență.

Kievul și rebelii se învinuiesc reciproc pentru atacul asupra troleibuzului. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a declarat chiar că Moscova poartă responsabilitatea pentru această dramă. La rândul său, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a arătat cu degetul forțele ucrainene și a acuzat o „provocare grosolană pentru a sabota procesul de pace”.

La câteva ore după producerea dramei, rebelii au forțat 20 de prizonieri de război ucraineni să mărșăluiască, sub insultele locuitorilor, pe străzile din Donețk. Timp de zece minute, prizonierii au fost obligați să stea în genunchi, timp în care zeci de locuitori i-au înconjurat și au aruncat în ei cu cioburi sau diverse obiecte aruncate de la ferestre, a relatat un jurnalist AFP.

Zece persoane au murit și la Gorlivka, în regiunea Donețk, potrivit unui lider separatist. Un copil de 9 ani a murit într-un bombardament într-o altă localitate din regiune, susține un alt lider separatist. La rândul ei, armata a anunțat moartea a zece soldați.

Și în regiunea vecină, Lugansk, opt persoane au fost ucise, potrivit poliției regionale separatiste.

Peste 9.000 de militari ruşi se află pe teritoriul Ucrainei, unde are loc un conflict separatist, a declarat miercuri Petro Poroşenko. „Avem peste 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, cu peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea şi transportoare de trupe”, a declarat Petro Poroşenko la Forumul Economic Mondial, desfăşurat în oraşul elveţian Davos.

Armata ucraineană a anunţat marţi că a fost atacată direct de militari ruşi care ajută insurgenţii separatişti din sud-estul Ucrainei.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a anunţat luni că aproximativ 700 de militari ruşi au pătruns pe teritoriul Ucrainei. Kievul şi NATO au acuzat Rusia de multe ori că a trimis militari pentru susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. Moscova a dat asigurări, în schimb, că nu a trimis militari în Ucraina.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu cel puţin 4.800 de morţi.
 
Sursa: digi24.ro, timpul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *