Cultură

RĂZBOI pe oseminte la „LICURICI”. Ministrul Babuc anunţă REPAUS MORAL…

Lupta pentru funcţia de director al unicului Teatru republican de păpuşi, „Licurici”, a început imediat după ce s-a aflat că fostul conducător al instituţiei, Titus Jucov, s-a stins din viaţă, susţin sursele noastre din lumea teatrală autohtonă. Pentru a clama spiritele, ministrul Culturii Monica Babuc anunţă că nu va numi în scurt timp un nou director al teatrului. TIMPUL a întrebat mai mulţi artişti din domeniul teatrului pentru copii care ar fi varianta optimă pentru alegerea viitorului şef de la „Licurici” şi cine, în opinia lor, s-ar descurca cu brio în această funcţie. Pentru a nu intra în hora celor care se visează şefi, nu le vom publica numele, ci vom prezenta doar părerile intervievaţilor noştri.

Anastasia Grozavu, veteran al Teatrului „Licurici”

Lucrez în teatru de 48 de ani şi îi cunosc pe toţi. Am prefera ca noul director să fie ales de către noi, deşi am înţeles că noi nu putem decide nimic. Din ai noştri, ar fi buni Svetlana Radu şi Andrei Prepeliţă, iar din afară îl văd pe Adrian Graur. El e păpuşar, îşi ştie lucrul.

Emil Gaju, regizor

Avem un caz de forţă majoră, care necesită o abordare specială. Mai întâi, trebuie de evitat politicul în această alegere. Este necesară anunţarea unui concurs deschis şi crearea unei comisii imparţiale de la minister, care ar examina programele candidaţilor, pentru a fi cât de cât democratică alegerea. Dl Jucov, fiind şi un profesor foarte bun, poate avea un succesor care i-a fost mulţi ani alături. Dacă vine cineva din afară, s-ar putea începe disensiuni, care ar fi malefice pentru teatru. Eu aş recomanda-o pe Dana Strungaru, un pedagog foarte bun şi o actriţă bună – lucruri pe care le întrunea şi predecesorul, Dumnezeu să-l ierte. Cunoscând actorii şi studenţii dlui Jucov, având tact şi talent, ea ar putea duce această povară. Şi Graur este un băiat deştept, este dramaturg bun, dar de câţiva ani nu mai lucrează în teatru. Imparţialitatea este ceva foarte greu pentru neamul nostru, deoarece noi întotdeauna mirosim a un pic de politică.

Galina Popescu, actriţă, prezentatoarea emisiunii „Povestea de seară”



Nu văd o persoană care ar putea conduce acest teatru. Un interimar ar trebui să fie numit, cineva din colectiv, până se va găsi persoana care va iubi atât de mult păpuşa şi pe cei din teatru. Acesta ar trebui ales de către echipa de la „Licurici”, împreună cu Uniunea Teatrală (UNITEM) şi Ministerul Culturii. S-au schimbat timpurile şi în capul unei instituţii de artă trebuie să fie un manager. Cu interimatul ar putea să se descurce directorul economic, Vasile Bârnă. El se pare că a intrat automat în această funcţie. E bună şi Svetlana Radu, însă ea, fiind o actriţă extraordinară, ar fi păcat să conducă o instituţie în detrimentul artei. Nu vreau să fac recomandări, ca să nu par subiectivă… Adrian Graur iubeşte foarte mult teatrul de păpuşi, este unul dintre cei mai buni păpuşari care ne-a rămas. Nu-l cunosc, însă, ca manager. Totodată, Andrei Prepeliţă a făcut mulţi ani lucru administrativ.

Gabi Lungu, director al Teatrului „Guguţă”

Primul criteriu după care trebuie să fie ales un conducător al unei instituţii este să fie din domeniu şi vrea să facă teatru. Dacă o să ne gândim ce culoare are sau cât de priceput este în management, teatrul o să dispară. Nu am fost în sucul lor, ca să dau nume.

Gheorghe Calamanciuc, dramaturg pentru copii

Dacă nu vor anunţa un concurs, înseamnă că există interese de grup şi ar fi o mare nedreptate. Viitorul director trebuie să aibă trei virtuţi. Să fie un bun păpuşar, să aibă calităţi de regizor şi să-i aparţină harul de dramaturg. Şi să fie acceptat şi de către tot colectivul. Cunosc un asemenea om, absolut dezinteresat. Este Adrian Graur, un actor de excepţie, cu o instituţie regizorală extraordinară. El zămisleşte piese în versuri şi are un har nativ de creator. Vroiam cândva să-mi monteze Jucov o piesă şi el mi l-a recomandat pe Graur, în care avea o încredere oarbă. Nu ştiu în ce relaţii au fost ei în ultimii ani, dar pe timpuri, Jucov spunea: „În urma mea nu-mi închipui să las pe altcineva decât pe Adrian Graur”.

Andrei Prepeliţă, director impresar la „Licurici”

Ar trebui să se adune Consiliul artistic şi pe loc să hotărâm între colegi, dar numai după sărbătorile de iarnă. Şi fiecare îşi va spune părerea. Poate că dna Svetlana Radu ar merita, fiindcă ea este nu doar artistă, ci şi o manageră bună.

Vasile Mocanu, veteran „Licurici”



Până se vor limpezi apele, ar fi bine să rămână director pentru vreo jumătate de an Vasile Bârnă. Apoi să găsim un om de artă, care să tragă la teatru. Din ăştia sunt rari… Părerea mea este că Adi Graur este foarte aproape de teatru şi s-ar descurca în toate domeniile. Alţii numai se prefac că iubesc teatrul, dar Adi trăieşte cu aceasta.

Svetlana Radu, şefa trupei ruseşti de la „Licurici”

Toţi văd „locul de aur” şi puţini pricep responsabilitatea celui care îl va ocupa. Dl Titus a fost sufletul echipei noastre şi pare imposibil de a fi înlocuit. Mi-aş dori mult ca la numirea directorului să se ţină cont de opinia echipei, chiar dacă ministerul o poate face fără noi. Noul director ar trebui să fi lucrat mână în mână cu dl Titus, să-i fi ştiut gândurile. Dacă funcţia îmi va reveni mie, voi depune tot efortul. Dacă altcineva va fi director, îl voi ajuta în toate. Contează ca teatrul să rămână întreg, pentru a continua ceea ce a făcut dl Titus cu multă dragoste.

Leonid Ciubotaru, regizor de spectacole pentru copii



La noi se face totul prin cumătrism, dar este nevoie de un profesionist care să priceapă în domeniul teatral păpuşăresc, în care avem mai puţini specialişti decât în domeniul dramatic. Să fie un urmaş demn al dlui Jucov, care a făcut spectacole ce vor rămâne în istoria teatrului de păpuşi. Ştiu că există Adrian Graur, care pricepe în treaba asta. El este un actor extraordinar de bun, scrie şi piese, care în repetate rânduri au fost menţionate cu premiile dramaturgiei naţionale.

Dana Strungaru, regizor la „Licurici”



Directorul trebuie să fie cineva din teatru, care cunoaşte această artă şi va păstra în amintire numele dlui Jucov. Nu e corect să fie ales cineva
cu alte interese, căci va distruge teatrul. Eu cu dl Jucov am lucrat mulţi ani şi i-am fost permanent alături. Nu pot să zic: „Înaintaţi-mă pe mine sau pe altă persoană”. Ştiu că lumea mă susţine, dar nu eu decid. Dar e foarte dureros… căci sunt persoane care se gândesc în altă parte.

Adrian Graur, păpuşar, regizor şi dramaturg pentru copii, profesor



Viitorul director trebuie să fie propus de către colectivul teatrului şi să cunoască absolut toate subtilităţile bucătăriei în care se prepară hrana spirituală pentru marile suflete ale micilor spectatori. Apariţia unui străin se va răsfrânge negativ asupra calităţii spectacolelor, însă teatrul nu trebuie să cadă, fiindcă nu-l va mai ridica nimeni. Ca să nu dea crăpătură temelia teatrului, este iminent necesară şi păstrarea trupei ruse cu drepturi depline, alături de cea română. Privind cu patriotism la un teatru pentru copii, iubeşti copilul şi nu dai preferinţă unei limbi. Mai mult, un director nu poate să ceară de la actor sau regizor ceea ce nu poate face el însuşi. El trebuie să cunoască teatrul ca în palmă. Sincer, n-aş vrea să profanez acum memoria regretatului Jucov, înaintând ipoteze despre cine ar putea să-i ia locul, dar acesta trebuie să iubească din tot sufletul copiii.

Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale

Eu pledez pentru următoarea formulă. Vicedirectorul Bârnă, care a fost mâna dreaptă a lui Jucov, să rămână interimar pentru un timp anume, iar director artistic să fie Svetlana Radu, pe care Jucov o respecta foarte mult şi care era membră a Senatului Uniunii. Poate fi şi Prepeliţă, managerul pe vânzări. Totuşi, dl Bârnă, activând la „Licurici” încă până la Jucov şi ar fi o prostie să-l pierdem. Cea mai mare gafă ar fi să fie numit director artistic un regizor, care ar putea schimba stilul acestui minunat teatru. „Licurici” are un repertoriu foarte bun şi am putea aştepta vreun an, până când va apărea un lider, care să fie şi pedagog, şi mare diplomat, care să păstreze trupa română şi cea rusă. Celor care se vor astăzi directori nu le încurcă nimic să monteze un spectacol la „Licurici”, ca să arate că sunt buni. Într-un an, doi, se va demonstra cine are capacităţi şi de regizor, şi de manager. Acest om va apărea de la sine, să nu forţăm lucrurile. Sper că dna ministru Monica Babuc se va întâlni în scurt timp cu echipa şi vor ajunge la un numitor comun.

Monica Babuc, ministru al Culturii

Miercuri, prin ordin, am dat drept de semnătură pe actele bancare vicedirectorului Bârnă şi deocamdată nu vor fi făcute alte mişcări. Avem nevoie de un repaus moral. Toate deciziile vor fi luate după consultări şi reflecţii foarte serioase, pentru că o persoană ca Jucov nu poate fi înlocuită de te miri cine. Între timp, teatrul va juca ceea ce are în repertoriu. Vom căuta să fie un om al teatrului, dar mi-ar plăcea să aibă şi abilităţi de manager. Ar fi bine să fie şi păpuşar, deşi nu este neapărat. Decizia nu va fi luată într-o săptămână, poate nici într-o lună. Ne vom consulta cu Uniunea Teatrală şi cu somităţi din domeniu. Se va ţine cont şi de părerea echipei „Licurici”, dar aceasta nu va fi decisivă. În situaţia în care acolo există războaie interne, despre ce opinie a colectivului poate fi vorba? Trebuie să ne ridicăm deasupra chestiilor astea. Decizia şi-o va asuma autoritatea şi acest lucru va fi făcut cu maxim respect faţă de memoria celui care a plecat. Categoric nu poate fi vorba de niciun fel de imixtiune a politicului în deciziile conducerii ministerului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *