Actualitate

Războiului hibrid al Rusiei împotriva Moldovei are un singur scop – cultivarea unei identități moldovenești separate de cea românească

Spațiul mediatic e inundat de analize în care ni se explică cum Rusia ar duce un război hibrid împotriva Moldova.

Majoritatea „experților” ratează esențialul – războiului hibrid al Rusiei împotriva Moldovei a început cu mai bine de două secole în urmă, în 1812, iar unicul obiectiv a fost și rămâne în convingerea moldovenilor că nu sunt români, iar într-o oarecare măsură, destul de mică din fericire, s-a reușit.

Războiul hibrid este o strategie de luptă care combină metode tradiționale cu metode neconvenționale, precum propaganda, dezinformarea și manipularea opiniei publice. Această tactică a fost folosită de Uniunea Sovietică și mai târziu de Rusia într-un efort de a-și extinde influența în Europa de Est.

În cazul Moldovei, Moscova a încercat să își justifice dominația asupra teritoriului și populației prin cultivarea unei identități moldovenești separate de cea românească. Această strategie a fost pusă în aplicare prin intermediul propaganda și al politicii culturale.

În timpul perioadei sovietice, s-a încurajat dezvoltarea unei culturi moldovenești separate, inclusiv a unei limbi moldovenești, diferită de limba română. Cu toate acestea, această limbă era de fapt identică cu limba română, cu excepția alfabetului, care a fost schimbat de la cel latin la cel chirilic.

În plus, propaganda sovietică și postsovietică a subliniat diferențele culturale și istorice între Moldova și România, încercând să evidențieze o identitate moldovenească separată. Aceasta a inclus promovarea istoriei moldovenești separate și a personalităților istorice moldovenești, precum Ștefan cel Mare, în detrimentul istoriei și personalităților românești.

În ciuda acestor eforturi, majoritatea moldovenilor se consideră încă români și își împărtășesc istoria și cultura cu România. Cu toate acestea, există și un număr semnificativ de moldoveni care se identifică exclusiv ca moldoveni, respingând orice conexiune cu România. Majoritatea „moldovenilor” ne-români sunt fie de altă etnie decât cea majoritară sau sunt de partea fascismului imperialist, șovin și xenofob rus.

Chiar dacă nu înțeleg acum, toți oficialii moldoveni și români care nu spun răspicat care este adevărul în „dilema” identitară a R. Moldova – de facto, fac jocurile Moscovei, care asta își dorește, îngroparea acestei teme.

Este de-a dreptul cretină toată această discuție despre aderarea la UE, fără a spune clar și răspicat – cum se numește științific etnia din care fac parte 71.5% din cetățenii R. Moldova.

Cât timp acest subiect este ascuns, în spatele unei demagogii despre integrarea în Europa cu tancuri pe teritoriul „suvern” – putem spune clar că Rusia câștigă războiul hibrid.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

 1. Dece carul basarabean se misca atat de greu ?????
  Dece deznatzionalizarea a ajuns la cote neinchipuit
  de mari ????
  Pentruca politica dusa de rusia in acest scop a fost
  dublata de Dictatura komunista care implica la baz
  a KRIMA si TEROAREA. Deportarile a tot de era rom
  anesc a dus la exterminare si a indus teroarea in p
  opulatzie , teroare care conduce si astazi directziile
  politice ale chisinaului.Elementul romanesc a fost
  inlocuit cu cel slav, gagauz, etc. Si inca 2 element
  e agravante :::: pasivitatea in masa a elemntului cu
  lt moldav care nu este sensibil la istoria basarabiei
  si romaniei precum si complicitatea occidentului c
  u rusia la toate aceste atrocitatzi.

 2. Dacă noi nu spunem adevărul nostru, alții spun minciunile care le convin lor și își bat joc de adevărul nostru. Rușii se poartă de parcă nu și-au iubit niciodată țara lor, devreme ce ne-au dorit mereu țara noastră. Ei nu sunt în stare să-și întrețină ce au a lor prin propria lor muncă, vor ce este al altora. La ei, cea mai normală vorbă este “davai”, adică să li se dea.

 3. Asta e ca la Radio Erevan: E adevarat ca majoritatea moldovenilor se consideră încă români? Raspuns: Majoritatea de 30%, da. Restul nesemnificativ de 70% se considera de etnie moldoveneasca, gagauza, rusa, ucraineana etc si cam scuipa pe tot ce e romanesc.

 4. Tot vorbind despre identitate sa vedem
  ce se va intampla cu Adunarea Populara
  din maldafania prevazuta pe curand.
  Dl OLAF cu ocazia Trio laturalnicii adun
  ari dela bucuresti ne a informat ca mai
  marii lumii NU sunt de acord cu reunire
  a Basarabiei cu Romania. Informatzia
  era de asteptat caci ambasadorii SUA
  la chisinau s au manifestat totdeauna
  public ca unirea basarabiei cu romania
  nu este de dorit .Plecand de aici_ rezul
  tatul Adunarii maladafanilor nu pote fi
  decat un esec rasunator pentru basar
  abenii romani si pentru romania.
  Caci adunarea va fi 70 la suta rus
  ofnii care vor absenta sau vor stri
  ga sus si tare ca vor rusia si nu
  UE sau romania. Cei 30 la suta d
  e romani vor fi maturatzi cu ajut
  ul occidentului pentru a face pla
  cere dlui putin. Nu putem acuza
  guvernul si presedintzia de acest
  esec caci el est gandit si ordon
  at de occident si cu refuzul SUA
  de a admite unirea celor doua
  romanii. Ce este de observat::::
  repetam , ca unirea celor doua
  germanii s a facut CU acordul
  SUA si fara adunari poulare, re
  ferendum etc,etc. S a facut pr
  intr un “” blitz krieg “” politic.
  UE vor fi fericitzi ca asa zisa d
  emocratzie a invins ,intrarea
  in UE va fi anulata si vor da p
  e tava basarabia rusiei.

 5. Eroii de la Nistru – colonel Anatol Munteanu

  “Clasa politica din Romania dar si din R. Moldova, presedintele si o parte din deputatii agrarieni, erau oamenii Moscovei. Ei au avut o intelegere, data de conducerea URSS, sa stopeze procesul de unificare a tarilor romanesti. Si au facut-o prin diverse metode. Una dintre metode a fost razboiul, iar a doua a fost propaganda … Redutabila propaganda sovietica antiromaneasca si, mai departe, intarirea tezei de superioritate a moldovenilor in fata romanilor, teoria moldovenismului …”

  Astazi cum sta treaba?

 6. Federatzia rusa ne bombardeaza zilnic cu declaratzii de dragoste perfida. Adica razboi hibrid pe baza de dragoste chioara. Cum kremlinul are memoria scurta , sa le reamintim :::: Rusia nu si a cerut scuze pana acum despre krimele perpetrate impotriva romanilor basarabeni.Rusia obliga basarabenii sa nu faca UNIREA, sa ren ntze la UE si NATO. Atunci cand vor inceta cererile Absurde ale kremlinu lui fatza de chisinau ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *