ActualitateIstorie

Ce limbă vorbea Ștefan cel Mare?

Desigur, și acest subiect a fost politizat prin falsificare. Pe scurt, foarte pe scurt, câteva informații esențiale, de spus mai departe la neștiutori:

Urmare a jafurilor și stăpânirii mongole, de la 1241, teritoriul de la est de Carpați era foarte puțin locuite. Pentru mai târziu, cronicarul GRIGORE URECHE, a scris despre cum s-a format Moldova, dincolo de venirea unor familii nobiliare din Maramureș (Dragoș, Bogdan…), și a câteva sute de familii românești de pe domeniile lor, prin colonizare masivă de sute de sate de dincolo de Carpați în general. Citez: au descălecat întâi sub munte, mai apoi adăogindu-se și crescând înainte, nu numai apa Moldovei, ce nici Siretiul nu i-au hotărât (oprit – nota noastră), ce s-au întins până la Nistru și până la mareRomânii câți se află lăcuitori în Țara Ungurească și la Ardeal și la Maramureșu, de la un loc sunt cu moldovenii, români, și cu toții se trag de la Rîm (Roma), (vezi nume, Bejenaru, Ungureanu, Țurcanu, Mocanu, Munteanu, Ardeleanu…). Deci, la origine îndepărtată, istoric, majoritatea basarabenilor sunt ardeleni și maramureșeni. ASTFEL DECI S-A IMPUS DEFINITIV ROMÂNITATEA MOLDOVENILOR.

MIRON COSTIN, la rândul său în letopisețul său a scris: „până astăzi, acelaşi nume de român este dat îndeobşte şi muntenilor şi moldovenilor şi celor ce locuiesc în Ţara Transilvaniei. Un alt nume ei înșiși nu au primit între dânșii niciodată”. Era – desigur – înainte de propaganda rusească.

Eruditul DIMITRIE CANTEMIR, a scris: Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre, nici moldovenească, ci românească… Deci astfel s-a realizat o unitate de limbă de-o parte și de alta a Carpaților, din Transilvania supusă exploatării dure maghiare curgând râuri de români și în Muntenia (vezi și cazul descălecării aici a legendarului Negru Vodă). 

Drept urmare și popoarele europene știau de românitatea moldovenilor, și țara lor, alături de Muntenia, Moldova fiind numită și ea adesea drept o VALAHIE. Chiar Ștefan cel Mare în două documente s-a autodefinit domnul Țării Românești a Moldovei (Moldovlahiei / 10 mai 1466 donație la Muntele Athos și în Tetraevangheliarul de la Humor- 1473).

Limba veche slavă din cancelaria Moldovei și biserică, venită de la vecinii bulgari și sârbi, limbă moartă (la fel la polonezi, slavi, ce foloseau antica latină) nu era cunoscută de populație, care vorbea româna veche, după cum popoarele continentului limbile lor arhaice, de atunci.

Cazuri elocvente, după informațiile primite de la cercetătorul dr. Valentin Constantinov de la Institutul de Istorie al Acad. RM: cu ocazia depunerii jurământului de vasalitate regelui Poloniei, la Colomea în Pocuția (1485), cronica regală a consemnat că domnul de la Suceava l-a depus …în limba valahă…ulterior fiind tradus în latină. Descriind lupta de la Șcheia, din martie 1486, cronica Polnoe Sobranie Ruskih Letopisei (în colecția completă a Letopisețelor Rusești, tomul 32, Letopisețul lituanian, Moskova, 1975, pag. 94), se afirmă că …Ștefan le-a strigat la ai săi în limba valahă (română). Peste ani, la prima relație românească cu rușii, prefigurând parcă ce va urma, când fiica sa Elena și fiul ei sunt uciși la Moskova, ea era numită …Olena Voloșanka (româncuța, nu moldoveanca). Și exemplele sunt multe…

În cartea lui Liviu Cîmpeanu- „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare,Codrii Cosminului 1497”, descoperim o informație inedită. În 2012 a fost descoperit manuscrisul lui Liborius Necker, secretarul general al Ordinului Teuton care a participat direct la conflictul moldo-polonez din 1497. Acesta, fiind contemporan cu Ștefan cel Mare îl consideră valah, adică român, pe domnitorul Moldovei.

CONCLUZIA, Ștefan cel Mare se considera român și vorbea românește. Și punct falsificărilor…

Prof. Constantin Cojocaru. Iași

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Alooo, respublika pobedistî bolșevikî di rit vechi moscălesc??? Uăi încî n-ați aflat uăi cari-i treba cu limba uăi??? Treziți-vă uăi, vedeți că lumea merge înainte și fără pobedele și pobediștii voștri. Că mulți dintre pobediști înghit ca pelicanii orice propagandă rusă nu e vina nimănui cu excepția lor înșiși și a „statului” impotent pobedist care ar vrea „șî cu, sî cu” dar care nu știe cum să le explice pobediștilor că se apropie funia de par și cât de repede o să înțarce bălaia pomenilor europene și o să rămână pobediștii mai calici ca pânî amu ia și muult mai … pobediști.
    Greu la deal cu pobediștii mici…

    1. Dacule, nu te-ai săturat de atâta unire? Tu vrei statul de pe vremea ta, dar între timp am avut musafiri… Care iau, nu dau;))

      1. Cu hotărâre, înțelepciune și cu determinare se pot face lucrurile mari. Dacă vom continua statul cu limba în gură și doar miștourile ieftine vom fi din ce în ce mai dezbinați și mai fuxuți. Uită-te cu atenție și ia aminte ce pot face 45 de ani de propagandă bolșeviko-moscălească adăugată la circa 105 ani de cizmă imperială și dă-ți seama ce înseamnă să nu îți cunoști trecutul și să nu poți/să nu vrei să îți alegi viitorul. Și vezi și cam ce școală se face acum în România (întreabă 100 de persoane despre Traian și Decebal) și vezi ce surprize poți avea!!! Ăsta e „viitorul” luminos ce ne așteaptă și pe noi (nația română) dacă nu ne trezim. Versurile Imnului Național sunt permanent valabile!

        1. Man, situația e grea. Basarabia, nu e foarte săracă, cum pretind unii, dar a fost spoliată din greu. Pe undeva și noi eram prin 90 la nivelul ăsta de înapoiere, dar cred că ne-am mai ridicat, cât pe vrute, cât împinși de la spate. La ei e greu, rușii totdeauna au condus și la sate, mai ales, și în intreprinderile din orașe și cam fac legea. Pe la ei e cumva sindromul Stockholm, sau mai pe românește dominația lupului asupra oii mușcate…Frica și îndoctrinarea au mers mână-n mână. Tu îți dai seama în ce hal de corupție a ajuns justiția de a constituit acest monopol al blocajelor de stat în stat? Nu știu dacă această rută ocolitoare prin UE va duce undeva, dar pentru măsuri radicale, ca de exemplu unirea prin hotărârea celor 2 parlamente, e nevoie de girul și sprijinul americanilor și al Europei, pe care deocamdată nu-l dau, ceea ce e nasol, trenul ăsta cu rușii blocați în Ucraina, n-o să-l mai prindem curând.
          Eu sunt sincer îngrijorat de soarta lor și de cât de puțin sprijin acordă populația puținelor partide proeuropene…

    2. Limba mandarina fiindca romana latina/geto daca, nu o stia. Mai tirziu incepuse sa invete rusa de la rusi si turca de la prizionieri turci. Mai pe
      Urma romana de la academia romana de la presidentie, parlamentari si
      ZIARISTII care au postat acest articol.

  2. Stefan cel Mare fiind din dinastia Musatinilor, de loc din Maramures, sigur ca vorbea “maramuresana”. Cand discuta cu varul sau Vlad Tepes, folosea talmaci de la kremlin …

  3. colecția completă a Letopisețelor Rusești, tomul 32, Letopisețul lituanian, Moskova, 1975, pag. 94 limba nu e rusa ci Ucraineana.

  4. Am avut o profesoara de istorie care de fiecare dată chiar de răspundeam corect imi trecea not 3 în catalog. M-a întrebat: Ce limba vorbea Stefan cel Mare ? Și i-am răspuns ” Coreeană 😄

  5. Am mari indoieli ca are vreo baza documentata afirmatia autorului cum ca dupa invazia tatara din anii 1241-1244 prin tara asta ravnita de “fratii” ortodocsi rusi (si ucrainieni deopotriva) nu mai traia picior de moldovean. O gogomanie care arata cat de profesor si cat de “iesean” e autorul!
    1. Toata istoria tarii asteia am fost calcati, fara ragaz , de neamuri unele mai grozave ca altele: goti, vizigoti, pecenegi, huni, cumani… Si romanii nu au plecat din satele lor! Cu ce sa fi fost mai cumplita invazia tatara?
    2. E adevarat ca din cauza multor invazii romanii au fost limitati la statutul de tarani iar clasele nobiliare/ conducatoare au fost din neamurile invadatoare. Noi nu am stiut sa ne organizam, nu am avut constiinta acestei necesitati pentru ca eram sub asuprire ce nu-ti dadea voie sa te organizezi.
    3. In urma invaziei tatarasti au fugit din Moldova cei care nu erau legati cu nimic de aceste tinuturi: cumanii, neamul care cu cateva sute de ani au invadat Moldova si au stapanit peste noi. Deci nu a fost nimic nou in aceasta privinta.
    4. Ce a fost nou e ca tatarii faceau incursiuni de jaf si apoi plecau. Adica s-a creat ragazul organizarii romanilor.
    5. Faptul ca ungurii l-au trimis pe Dragos sa organizeze un teritoriu cu rol de tampon intre ei si tatari dovedeste acest lucru: a trimis o mana de oameni credinciosi lor cu scopul de a stapani peste romanii de aici. E ilogic ce spune autorul ca “au curs rauri de romani dinspre Transilvania spre Moldova”. Ar fi dus la pierderea fortei de munca si aparare din tara lor.
    6. Am vazut recent pe Youtube un documentar Istoria Moldovei in care la inceput scrie ca a fost facut cu sprijinul presedintelui Republicii Moldova, Dodon. Ce credeti ca spun marsavii? Ca s-a dus o lupta intre Stefan cel Mare si imparatul rus, Ivan… pentru titlul de “urmas al imperiului bizantin”, pentru ca “doar imparatul este unsul lui Dumnezeu iar ceilalti regi sint pusi din mila imparatului”!! Ceva demn de un papa, nu alta! Intelegeti acum unde bat rusii cu articolul asta? Ca romanii au lasat tara goala, ca ei au mai trecut prin Basarabia si era goala (autorul e interesat anume de aceasta parte a Moldovei de unde se si vede ca are in sange …sky), deci noi cand am venit in Basarabia deja erau rusi pe-aici…
    7. Desi titlul se refera la altceva, in realitate autorul baga otrava in constiinta cititorului nefamiliarizat cu intrigile.
    8. Acu stau si ma gandesc: oare au vreo constiinta (ca sa nu mai zic de cea crestina) a unor astfel de oameni?
    Noi sa nu fim gascani si sa nu gandim ce citim!

    1. Corect, e la mintea cucosului , populatia era mica si dispersata dar nu inexistenta. Dupa invazia romana Moldova era tinutul dacilor liberi si erua o societate bine inchegata cu moneda si cetati chiar si dupa ocupatia romana. Problemele au inceput odata cu caderea Imperiului roman. O mare parte din barbati au murit in razboaiele perdante ale Constantinpolui, apoi a mai venit ciuma, aceasta slabiciune si fragmentare a dus printre altele si la invazia slavica din sec 6, care totusi a fost respinsa si fortata sa plece la sud de dunare! Cu Imperiul Bulgar atat cat a fost condus de Romani s-au refacut oarecum cetatile a mai crescut populatia, ca apoi sa inceapa valul invaziilor mongoloide si plus faptul ca romanii au pierdut puterea in Imperiul bulgar a inceput o decadere si stagnare care a fortat populatia mai departe de campii, dar nici intr-un caz depopulare. Specialistii lui papura.

      1. Dacii vorbeau LIMBA DACICĂ. Deștepților, spuneți-ne când și cum dacii brusc au uitat definitiv limba lor dacică și au început să vorbească brusc ”limba moldovenească”, care era aceiași cu limba valahă (românească) vorbită în Ardeal (Maramureș)? Cum dacii s-au transformat în moldoveni din punctul de vedere al limbii vorbite?

  6. Haimanale din mlaștinile porcești ale mordorului,îmbrăcați în haine de academiceni de la coada vacii.ne dau lecții pe ce limbă vorbește (trebue să vorbească) Moldova dintre Prut și Nistru,și în jeneral toată România,fără să conștiinzeze faptul că această țară se numește ROMÂNIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *