Social

Razlovan: Cel puțin trei responsabili de la Termoelectrica vor fi sancționați în urma scurgerilor de păcură

Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere din cadrul întreprinderii Termoelectrica vor fi sancționați în urma scurgerilor cu păcură din toamna 2022, a anunțat astăzi directorul interimar al întreprinderii, Iurie Razlovan, care a prezentat rezultatele anchetei interne desfășurate în acest caz, transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului, scurgerea de păcură a avut loc în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2022. 

„A fost o fisură la o conductă cu abur. S-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură, amestecată cu abur. Operatorii au lucrat corect, conform situației. Ceea ce a urmat, cum a fost gestionată situația – de aici rezumă problemele respective. Păcura trebuia colectată, depozitată corespunzător, după care predată la o întreprindere care poate să gestioneze materialul respectiv, să-l recicleze, lucru care nu s-a întâmplat. Este vorba de 100 – 200 de kg de păcură, nu mai mult, pentru că în declarațiile pe care le-au făcut responsabilii, ei spun că era o pată de aproximativ 20 de metri pătrați, cu o grosime de 3-5 cm. Asta nu e mult, e un butoi, este o pierdere tehnologică nesemnificativă”, a spus Rozlovan. 

De asemenea, acesta a afirmat că, în cadrul anchetei, unii responsabili au oferit declarații contradictorii privind acest incident. Totodată, oficialul a negat informațiile potrivit cărora păcura era de proastă calitate, precizând că „potrivit documentelor, păcura procurată în ultimii doi ani, este conformă”, iar „pe partea contabilă, deficiențe nu au fost depistate”.  

În cazul scurgerii de păcură, Termoelectrica a achita o amendă de circa 20 mii de lei. Păcura care s-a scurs a fost colectată și se află într-un depozit securizat. „Urmează să identificăm un agent economic care ar putea prelua materialul respectiv, fie la drumuri, la o fabrică de asfalt sau în altă parte”, a menționat Razlovan. 

De asemenea, menționăm că S.A. „Termoelectrica”, care în ultimii ani a acumulat datorii de peste două miliarde de lei față de „Energocom” și „Moldovagaz”, va avea o nouă organigramă. Astfel, cel puțin 20 de șefi și mai mulți adjuncți vor rămâne fără funcții.

Astfel, potrivit acestei reorganizare, va contribui, doar în prima etapă, la economisirea a cel puțin 14 milioane de lei anual, a declarat marți, 15 august, în cadrul unei conferințe de presă, directorul interimar al „Termoelectrica”, Iurie Razlovan.

Iurie Razlovan a precizat că în prezent situația financiară de la Termoelectrica este complicată, iar întreprinderea are datorii de circa 2 mlrd de lei. În aceste condiții, a fost creat un grup de lucru care ar urma să vină cu propuneri pentru redresarea situației.  

Vă amintim că la 28 iulie 2023, directorul general al SA „Termoelectrica”, Vasile Leu, și-a depus demisia.

Menționăm că Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, chemat în Parlament la raport, a anunțat că, în cadrul anchetei inițiate, angajajați de la Termoelectrica ar fi recunoscut că imaginile video publicate de Usatîi relevă un caz care a avut loc în toamna anului 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *