Rd de trecut…
France Press publica un amplu material despre glumele care circulau in urma cu 20 de ani in momentele cele mai sumbre ale Cortinei de Fier. Jurnalistii spun ca cenzura, represiunea si lipsurile din perioada aceea au dat nastere unui umor improbabil si dizident, incarcat de autoironie, care s-a reinventat dupa caderea comunismului. „Liderul RDG, Erich Honecker, ordona deschiderea Zidului.
Ramas cu gura cascata, un ministru intreaba care este obiectivul acestei manevre, iar seful statului german ii raspunde: vreau sa raman singur”. Aceasta Cotina de Fier frustra si poporul sovietic pana si in ghicitorile despre cucerirea spatiului: „De ce URSS a decis sa nu trimita oameni pe Luna? De frica sa nu ceara azil politic”. In versiunea cehoslovaca a acestei ghicitori, un cosmonaut ceh este insotit de un sovietic care nu il lasa sa-si indeplineasca dorinta, adica sa aterizeze in Germania de Vest.
Chiar si astazi, germanul din Vest (Wessi, cunoscut pentru puterea sa de cumparare) si cel din Est (Ossi, aflat in dificultate economica) sunt despartiti de o cortina de fier umoristica: „Ce obtinem daca incrucisam un Wessi cu un Ossi? Un somer arogant”. Cultura „anecdotelor” nu si-a pierdut deloc din verva in Rusia post-sovietica, iar omul puternic al tarii, Vladimir Putin, nu este nici el uitat. „La prezidentialele din 2056, rusii se afla in fata unei alegeri dificile: Putin, Putin sau Putin?”, scriu jurnalistii de la France Press.
…si-l aduc in teatru
La cea de-a 20-a aniversarea de la caderea Zidului Berlinez, Goethe-Institut si Mobile European Trailer Theatre prezinta, in cadrul mai multor festivaluri de teatru europene, performance-ul „antidót” de Nicoleta Esinencu. In scena apar tinerii actori Rodica Oanta, Valeriu Pahomi, Veaceslav Sambris si Doriana Talmazan, insotiti de artistii vizuali Victor Grusevan si Vlad Nanca. Spectacolul face parte din proiectul „After the Fall – Europa dupa 1989”, lansat de Goethe-Institut, in cadrul caruia 18 dramaturgi din 15 tari europene sunt invitati sa reflecteze artistic asupra urmarilor socio-politice ale caderii comunismului. Primul eveniment din cadrul Proiectului – premiera „antidót” – a avut loc la Chisinau acum un an, intre 28 noiembrie – 4 decembrie 2008.