Politică

Reacția Maiei Sandu, după ce CC a declarat Partidul „Șor”, neconstituțional. „Un partid politic creat din corupție și pentru corupție”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine cu o reacție, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat drept neconstituțional Partidul „ȘOR”. Șefa statului susține că aceasta este o decizie așteptată de societate, „anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”, scrie Deschide.md.

„Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CCM și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”, a scris Sandu.

Președintele a mai menționat că cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți: „Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”.

Vă amintim că luni, 19 martie, Curtea Constituțională (CC) a declarat drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar, Ilan Șor. Potrivit președinteluI Înaltei Curți, Nicolae Roșca, de la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul „ȘOR” se consideră dizolvat și niciun act adoptat după pronunțarea hotărârii Înaltei Curți nu are valoare juridică.

Totodată, reprezentanții Partidului „ȘOR” care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-și exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.

La fel, listele candidaților supleanți în Parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în Parlament atribuit Partidului „ȘOR” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *