Politică

Reacția partidului PAS, după reținerea subalternului lui Ceban: „Cât de josnic trebuie să fie acest șef de Direcție de la Primăria Chișinău, furând de la refugiații care fug de război. Acest caz e ieșit din comun”

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, susține că e dezgustat de felul în care subalternii primarului general, Ivan Ceban, ar fi furat ajutoarele umanitare destinate refugiaților ucraineni, potrivit Ziarul Național.

„Cât de josnic trebuie să fie acest șef de Direcție de la Primăria Chișinău, furând de la refugiații care fug de război. Potrivit comunicatului Centrului Național Anticorupți, în locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator), saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău, str. Studenților 7/5 (CTPR).

În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic au sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați.

Știu și eu despre suspiciunile de corupție care mișună la Primăria Chișinău, dar acest caz e ieșit din comun.

Nu mai merg acum niciun fel de scuze sau victimizări gen „e atac politic” de la primarul Ceban. Lucrurile sunt clare. Cei ce fură într-un așa hal trebuie pedepsiți”, a conchis Radu Marian.

Vă amintim că joi, 4 mai, Centrul Național Anticorupție (CNA) anunța că mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați (CTPR) din str. Studenților 7/5, mun. Chișinău.

Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

„În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic au sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați”, se arată în nota informativă.

Astăzi, CNA, în comun cu procurorii și ofițerii de investigații ai INI, au operat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din mun. Chișinău, str. Studenților 7/5.

„Perchezițiile au fost efectuate și în garajele/depozitele și construcțiile accesorii, situate pe adresa indicată cu scopul depistării și ridicării documentelor, înscrierilor de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloacelor bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe”.

De asemenea acțiunile de urmărire penală au vizat și angajați ai Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău.

„În urma perchezițiilor, la sediile menționate și la domiciliile unor bănuiți, au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice (cuptoare cu microunde, reșouri electrice, aspirator),  saci pentru dormit, veselă și alte bunuri presupus a fi sustrase din depozitul Centrului de plasament temporar pentru refugiați”.

Responsabilii spun că urmare a descinderilor, doi angajați ai Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore.

De asemenea, menționăm că ofițerii CNA au descins cu percheziții și la Boris Gîlca, șeful Direcției Sănătate Chișinău, după care a fost reținut de aceștia.

Primarul general, Ivan Ceban, a calificat aceste acțiuni drept atac la adresa sa și instituției pe care o conduce.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *