Ucraina

Reacția Ucrainei după atacurile lui Berlusconi la adresa lui Volodimir Zelenski: „Un agitator VIP care sărută mâinile murdare de sânge ale lui Putin”

Fostul prim-ministru al guvernului Italiei, Silvio Berlusconi, a provocat o nouă dispută diplomatică, luni, 13 februarie, după ce l-a atacat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și a spus că „nu s-ar fi întâlnit niciodată” cu acesta, dacă s-ar fi aflat la șefia guvernului. Diplomația ucraineană și consilierul Mihailo Podoliak au reacționat numindu-l pe Berlusconi un „agitator VIP care sărută mâinile murdare de sânge ale lui Putin”, relatează Euronews.

Mihailo Podoliak, consilierul principal al președintelui ucrainei a fost primul care a reacționat la afirmațiile lui Berlusconi, pe care l-a numit „un agitator VIP care dă la schimb reputația Italiei pentru prietenia lui cu Putin”.

„Cuvintele lui fac rău Italiei”, a concluzionat consilierul principal al președinelui Ucrainei, într-o declarație pentru publicația italiană, La Reppublica. De asemenea, Podoliak l-a acuzat pe Berlusconi că „sărută mâinile murdare de sânge ale lui Putin”.

Și guvernul italian s-a distanțat rapid de afirmațiile fostului premier, încercând să le minimalizeze importanța și precizând că Italia „oferă un ajutor ferm și convins Ucrainei”, potrivit sursei citate.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, unul dintre aliații lui Berlusconi, a comentat spunând că partidul Forza Italia al lui Berlusconi „a susținut mereu independența Ucrainei”.

Totodată, un apropiat aliat al dictatorului rus Putin în timpul mandatelor sale de premier, Berlusconi a mai provocat scandaluri similare, ultimul în luna octombrie anul trecut, când a spus într-o înregistrare că Putin i-a trimis 20 de sticle de vodcă de ziua lui și că el i-a răspuns trimițându-i sticle de vin italienesc.

Giorgia Meloni, actuala șefă a guvernului de la Roma, a declarat, la sfârșitul anului 2022, că intenționează să facă o vizită oficială în Ucraina și că va vorbi la telefon cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în acest sens.

Vă amintim că luni, 13 februarie, fostul premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia (FI) face parte din actualul guvern de la Roma, și susținător al dictatorului Putin, l-a acuzat duminică, 12 februarie, pe preşedintele Volodimir Zelenski că este vinovat pentru războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, poziţie faţă de care executivul condus de Georgia Meloni s-a delimitat imediat, potrivit agenţiei EFE și Agerpres.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *