CSI / RusiaRăzboiUcraina

Berlusconi, prietenul lui Putin, susține că Zelenski este responsabil pentru războiul pornit de Moscova

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia (FI) face parte din actualul guvern de la Roma, și susținător al dictatorului Putin, l-a acuzat duminică, 12 februarie, pe preşedintele Volodimir Zelenski că este vinovat pentru războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, poziţie faţă de care executivul condus de Georgia Meloni s-a delimitat imediat, potrivit agenţiei EFE și Agerpres.

„Dacă eu aş mai fi fost prim-ministru nu aş fi vorbit niciodată cu Zelenski, pentru că, aşa cum ştiţi, asistăm la devastarea ţării sale şi la uciderea soldaţilor şi a civililor săi”, a declarat Berlusconi după ce a votat la alegerile locale în provincia Lombardia, referindu-se la întâlnirea pe care Georgia Meloni a avut-o săptămâna aceasta la Bruxelles cu Volodimir Zelenski.

„Pentru a obţine pacea, cred că domnul preşedinte al Statelor Unite ar trebui să vorbească cu Zelenski şi să-i spună: ”la sfârşitul războiului vei avea la dispoziţie un Plan Marshall de 6,7,8 sau 9 miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina, dar cu o condiţie, aceea ca mâine să ordoni încetarea focului, pentru că nu-ţi vom mai da alţi dolari şi nici alte arme”. Numai aşa poate fi convins acest domn să ordone o încetare a focului”, a sugerat aliatul lui Putin.

Una dintre reacţiile critice după această declaraţie a venit din partea Partidului Democrat (PD), formaţiune italiană de centru-stânga aflată în opoziţie. ”Astăzi, (Berlusconi) s-a plasat oficial de partea Rusiei lui Putin. Cu asemenea aliaţi în guvern, premierul (Georgia Meloni) să nu se plângă de cum este tratată în UE”, a scris pe pagina sa de Twitter purtătoarea de cuvânt a senatorilor din PD, Simona Malpezzi, potrivit surselor citate.

După declarația lui Berlusconi, guvernul de la Roma a asigurat că sprijină ”ferm” Ucraina în faţa invaziei ruse. ”Sprijinul faţă de Ucraina din partea guvernului italian este ferm şi hotărât, cum este menţionat clar în programul şi în toate voturile parlamentare ale coaliţiei care susţine executivul”, a transmis o sursă din cadrul guvernului italian.

Menționăm că nu este prima dată când Berlusconi, care a avut o relaţie apropiată cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit şi în peninsula Crimeea anexată de Rusia, stârneşte controverse prin declaraţiile sale referitoare la războiul declanşat de Moscova. Înaintea alegerilor din luna septembrie, care aveau să aducă partidul său la guvernare, Silvio Berlusconi a declarat că Putin a fost ”împins” de anturajul său politic să lanseze invazia împotriva Ucrainei, pentru a înlocui cu ”persoane decente” guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski.

”O misiune a celor două republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toată lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin), cu miniştrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegaţie şi i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile forţelor ucrainene împotriva forţelor noastre şi a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morţi. Vă rugăm să ne apăraţi, pentru că, dacă nu o faceţi, nu ştim ce se va întâmpla”, a detaliat atunci Berlusconi.

Apoi, potrivit acestuia, Putin a fost ”împins de populaţia rusă, de partidul său, de miniştrii săi, să angajeze această operaţiune specială, aşa a fost numită la început, şi trupele ruse ar fi trebuit într-o săptămână să intre să cucerească Kievul, să înlocuiască guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente şi după o săptămână să se întoarcă de acolo”.

Dar planul a eşuat, trupele ruse înregistrând pierderi grele după ce s-au lovit de rezistenţa înverşunată a forțelor armatei ucrainene care primise arme occidentale. Deşi, a ajuns la periferia Kievului, armata rusă nu a lansat niciun asalt asupra capitalei şi în final s-a retras de acolo pentru a se concentra pe ofensivele din sudul şi estul Ucrainei, potrivit EFE.

”Nu am înţeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, pentru că după părerea mea ele ar fi trebuit să se concentreze numai în jurul Kievului”, a mai adăugat Berlusconi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Ce idiot! Să presupunem că Zelenski ordonă încetarea focului, ce credeți că se va întâmpla? rușii vor trage oricum în ucraineni, chipurile denazificare. Rușii vor ocupa toată Ucraina și Moldova încă. Poate să-i zicem fanfaronului ăsta să cedeze niște teritorii lui putină? trebuie să fie niște ruși în Italia…

  2. Aista satană multe lucruri murdare și felurite spălări de bani și corupție de toate nivelurile și în toată Europa cu ajutorul lui și ai lui au băgat Putin ghearele pentru a surgruma și șantaja Europa energetic și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *