CSI / RusiaRăzboiUcraina

Reacție sfidătoare a Kremlinului după atacul de la Groza, unul dintre cele mai sângeroase lansate de Rusia împotriva civililor

Kremlinul a avut vineri, 6 octombrie, o nouă reacție sfidătoare după ce a fost întrebat despre lovitura sângeroasă a forțelor rusești în urma cărora peste 50 de civili au fost uciși în satul ucrainean Groza din regiunea Harkov, relatează Hotnews.

„Armata rusă nu atacă ținte civile. Loviturile sunt efectuate asupra țintelor militare, locurilor în care se adună personalul militar și reprezentanții conducerii militare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, în timpul conferinței sale zilnice de presă, după ce a fost întrebat cu privire la acest subiect.

Atacul de joi al forțelor rusești asupra satului Groza a avut loc la doar o zi după ce Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a publicat un raport care afirmă că Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni.

„La peste 20 de luni de la începerea invaziei ruse, civilii ucraineni continuă să plătească un preţ teribil, prin cei aproape 10.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi”, se afirmă în raport. „În ultimele şase luni, războiul a făcut, în medie, şase victime civile pe zi”, subliniază documentul.

Vorbind joi despre atacul asupra Groza, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, s-a declarat „îngrozită” de atacul mortal care a ucis peste 50 de persoane la un magazin alimentar și o cafenea din sat.

„Imaginile care vin din această localitate, unde locuiesc puțin peste 300 de persoane, sunt absolut îngrozitoare”, declarat ea într-un comunicat.

Autoritățile ucrainene au anunțat inițial că cel puțin 48 de persoane au fost ucise, alte 3 cadavre fiind recuperate până joi seara. Un alt trup neînsuflețit a fost găsit vineri.

Ucraina își numără din nou morții după ultima lovitura rusească din Harkov

Acesta este al doilea cel mai sângeros atac efectuat de forțele ruse asupra unor civili ucraineni de la începerea invaziei, după bombardarea teatrului din Mariupol în luna martie 2022. Se crede că până la 600 de persoane care au încercat să se adăpostească de lupte ar fi murit în urma acelui atac, deși bilanțul exact nu este cunoscut până astăzi.

Rusia a negat și atunci că forțele sale au fost în spatele atacului, la fel ca în cazul tuturor celorlalte lovituri care s-au soldat cu victime în rândul civililor ucraineni.

În pofida faptului că pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video cu aceste atacuri rusești împotriva unor ținte civile, Kremlinul în unele cazuri a negat veridicitatea lor, în altele a declarat că în clădiri se aflau militari ucraineni sau că acestea au fost lovite de rachete antiaeriene ucrainene, printre alte justificări.

Vineri, salvatorii ucraineni și echipe internaționale încă erau la Groza, încercând să identifice rămășițele împrăștiate printre mormane uriașe de cărămidă, lemn și metal.

Antonio Guterres, secretarul general al NATO, a condamnat atacul cu rachetă, un purtător de cuvânt al său amintind că „atacurile împotriva civililor si infrastructurii civile sunt interzise de dreptul umanitar internațional”.

În regiunea Harkov au fost decretate 3 zile de doliu, în timp ce Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a anunțat demararea unei investigații privind atacul. El s-a declarat „profund șocat de aceste crime”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *