Actualitate

Recolta culturilor de toamnă va fi mai mică, dar mai calitativă

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare informează că, în condiţiile de secetă înregistrate în perioada lunilor aprilie – iunie, se constată o diminuare a recoltei medii per hectar cu circa 30 la sută, în raport cu nivelul preconizat.

Conform datelor furnizate de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, diminuarea recoltei la hectar este condiţionată de scăderea masei a 1000 boabe de la 40 până la 35 gr pentru soiurile selecţie autohtonă şi de la 43 la 35 pentru soiurile selecţie ucraineană (Odesa) ş.a., ceea ce în procente, constituie o scădere de 17-20 la sută, anunţă Ministerul.

Astfel, pornind de la recolta medie (2,5 tone per ha) şi suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă (340 mii ha), producţia va constitui în acest an, circa 850 mii tone, ceea ce reprezintă o cifră la nivelul mediei pe ultimii 5 ani agricoli, iar în raport cu anul agricol 2014, o scădere aproximativ de 250 mii tone.

În acelaşi timp, MAIA precizează că, în condiţiile de secetă, când volumele se reduc, creşte calitatea produsului. Ponderea grâului alimentar va înregistra, estimativ, 65-70 la sută, iar volumul va constitui circa 550-600 mii tone, acoperind necesarul pentru asigurarea securităţii alimentare de 350 mii tone.

Seceta a provocat o accelerare a fazelor de creştere şi dezvoltare a plantelor din Grupa a II, porumb boabe, floarea soarelui, soia, sfecla de zahăr,.însă impactul va fi estimat în procesul recoltării.

În condiţiile meteorologice ale unei zone de risc în care se află Republica Moldova unde seceta devine tot mai frecventă, diminuarea recoltei este un factor ordinar, care poate fi depăşit prin respectarea tehnologiilor moderne de lucrare conservativă a solului, utilizarea unor soiuri cu rezistenţă sporită (tolerante la condiţii de secetă), respectarea asolamentului şi utilizarea concomitentă a unui spectru larg de soiuri, recomandă MAIA.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *