Social

Reguli de etichetă necesare de respectat în vacanță

Fiecare alege cu grijă destinația potrivită, pregătește bagajele și pornește la drum. Esențial pentru o persoană manierată este să se documenteze despre cultura și obiceiurile țării pe care o vizitează. Deoarece regulile de bune maniere diferențiază, cu mici excepții, de la o țară la alta.

Astfel, este bine să știți despre regulile de conduită, obiceiuri locale, glume, gesturi, eticheta vestimentară etc. Spre exemplu, dacă veţi oferi bacşiş în Japonia, s-ar putea ca gestul să fie primit ca o insultă. Dacă nu veţi da în Turcia, va fi exact invers. Dacă veţi sta picior peste picior (ceea ce este greșit), cu talpa spre interlocutor, un egiptean s-ar putea simţi ofensat. Evitaţi să vă arătaţi tălpile picioarelor în Thailanda şi nu mâncaţi cu mâna stângă în India.

La bordul avionului aveți grijă să nu deranjaţi vecinul. Consumaţi alcool cu moderaţie, iar la ieşire fiţi răbdători şi mulţumiţi echipajului pentru serviciile prestate. Fiți politicoși față de personalul de la hotel. Respectaţi normele de bună purtare, evitaţi comportamentul zgomotos şi violent, oferiţi bacşiş portarului şi cameristei, unde se permite acest lucru, îmbrăcaţi-vă decent în spaţiile publice ale hotelului. Pe plajă nu lăsaţi mizerie după ce plecaţi, ascultaţi muzică doar la cască. Este nepoliticos să priviţi insistent la celelalte persoane de pe plajă.

Civilizaţia este în interiorul fiecărei persoane, iar de maniera în care aveți grijă să cultivați deprinderi de a studia în fiecare zi, de a citi ceva util, de a vă îmbogăți vocabularul vorbesc faptele. Trebuie să fiţi exigenţi cu voi înşivă şi să nu faceţi lucruri nepermise, în speranţa că nu vă vede nimeni sau că procedează şi alţii la fel. Buna educaţie nu este şi nu va fi niciodată inutilă, dimpotrivă, ea îl face pe om să se respecte în primul rând pe sine.

Istoria bunelor maniere demonstrează că totul se schimbă, evoluează, dar regulile de bună purtare rămân esenţa principală în tot ceea ce face o persoană. În fiecare stat, oamenii sunt obligaţi să respecte anumite legi, iar dacă au greşit sunt sancţionaţi pe măsura ilegalităţii comise. La fel stau lucrurile şi cu normele de etică, doar că abaterile de la aceste norme sunt sancţionate de persoanele din jurul dumneavoastră.

Reţineţi, vă rog, pe cât de importantă este hrana pentru un om, pe atât de necesară este şi respectarea regulilor de comportament. Fiţi manieraţi întotdeauna chiar și în vacanţă.

Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.

Dorina Arsene

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *