Moldova

REPORTAJ Al Jazeera: Moldova, sub influență

„Pe drum spre Moldova mă întrebam la ce să mă aștept”, scrie jurnalistul. „Această fostă republică sovietică, prinsă între România și Ucraina, a fost odată furnizorul principal de fructe, legume și vin al URSS. Dar de la căderea Uniunii, acesta a suferit o tranziție dificilă și acum staționează în partea de jos în ceea ce privește valoarea mai multor indicatori economici, cu o sărăcie agresivă care poate fi descrisă doar ca un exod de persoane care părăsesc țara în căutarea unei vieți mai bune.

Pe autostrada principală, care trece chiar prin mijlocul capitalei Chișinău, sunt vânzători ambulanți care vând steaguri ale UE și Rusiei. Această metaforă arată perfect situația în care se află în prezent cea mai săracă țară din Europa. Moldova se află la răscruce de drumuri și nu poate alege, în timp ce este atrasă și de est, și de Vest.

A fost o adevărată șansă pentru fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, când în 2009 au fost invitate să semneze un acord de asociere cu UE. De atunci, Bruxelles-ul a alocat o avere în această țară mică – mai mult pe cap de locuitor decât oriunde altundeva în afara UE – în încercarea de a lua Republica Moldova din sfera de influență a Rusiei. La rândul său, Vladimir Putin a încercat tot posibilul ca să atragă Republica Moldova în propria sa uniune vamală, un fel de UE de Est pentru fostele republici sovietice. Dar când prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a semnat acordul de asociere UE în noiembrie anul trecut, a fost clar că strategia lui Putin nu a reușit.

Moldova, desigur, a fost doar cireașa de pe tort pentru Putin – ținta reală a lui a fost Ucraina, vecinul Republicii Moldova, al cărui președinte atunci, Victor Ianukovici, a respins semnarea acordului și a trecut de partea Rusiei.

În acest context, Moscova a pedepsit Moldova pentru alegerea UE prin mărirea prețului la gazele naturale, interzicerea importului de vinuri și amenință să impună restricții pentru moldoveni care lucrează în Rusia. O confruntare de felul acesta părea inevitabilă”, se arată în reportajul realizat de Al Jazeera.

În cadrul reportajului, analistul Oazu Nantoi, întrebat de jurnalistul Glenn Ellis, dacă scenariul din Ucraina s-ar putea repeta și în Moldova, acesta a declarat: „O jumătate dintre parlamentarii noștri i-ar întâlni cu flori pe militarii ruși, iar cealaltă jumătate – ar fugi. Noi suntem conștienți de faptul că pe teritoriul R. Moldova se află a cincea coloană finanțată de Federația Rusă. Rusia încearcă să creeze o imagine negativă UE în Moldova. UE este identificată cu homosexualii care sunt o amenințare pentru familie. Dar Moldova a fost salvată de Ucraina și se află în prezent în sfera de influență a Uniunii Europene”.

„Este o evaluare surprinzător de optimistă în condițiile în care la doar 40 de minute de unde discutam, tancurile rusești efectua manevre militare. Transnistria, o bucățică de pământ pro-rus care s-au separat de Republica Moldova în anul 1990, după o luptă scurtă, dar sângeroasă, și unde există Armata a 14 a Rusiei. Enclava separatistă de pe malul de est al Nistrului nu este recunoscută decât de Rusia, dar care a devenit un așa-zis stat polițienesc în care libertatea de exprimare și presa liberă pur și simplu nu sunt tolerate. Mai mult, aici se află una dintre cele mai mari gropi de arme din Europa, cu 22.000 de tone de arme și muniții”, mai notează jurnalistul.

„Rusia ar putea înghiți Moldova într-o oră. Armata noastră este la fel de „pregătită” ca și armata ucraineană când a pierdut Crimeea”, a declarat analistul Viorel Cibotaru, în cadrul reportajului.

Aparenta liniște pe care am observat-o, pare deja superficială, posibil se apropie o furtună. Pe drum către hotel observ că oamenii vorbesc mai mult rusă decât română”, subliniază jurnalistul.

Vedeți mai jos reportajul realizat de Al Jazeera:


Timpul.md via aljazeera.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *