CSI / Rusia

”Represaliile nu vor întârzia să apară”. Moscova amenință cu răzbunare, după ce trei baze militare din Rusia au fost atacate cu drone

În trei baze aeriene ruseşti au fost loc explozii începând de luni, 5 decembrie, iar Kremlinul spune că ar fi vorba despre atacuri ucrainene cu drone şi promite să se răzbune, în timp ce SUA reamintesc că nu sunt de acord ca Ucraina să atace ţinte de pe teritoriul Rusiei, relatează Le Figaro.

”Represaliile nu vor întârzia să apară”, a ameninţat Aleksandr Makogonov, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, baza aeriană Diaghilevo din regiunea Riazan şi baza aeriană Engels de lângă Saratov, situate la 500 şi, respectiv, 750 de kilometri de graniţa cu Ucraina, au fost vizate luni de drone ucrainene. Marţi dimineaţa, guvernatorul regiunii Kursk, care se află în apropiere de graniţa cu Ucraina, a făcut referire la un ”atac cu drone în zona aerodromului” din acest oraș, scrie News.ro.

Deocamdată, armata ucraineană nu a revendicat oficial niciunul dintre aceste atacuri.

„Dacă lansaţi ceva în spaţiul aerian al altor ţări foarte des, mai devreme sau mai târziu aceste obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”, a scris însă pe pagina sa de Twitter, consilierul prezidențial al președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak.

Potrivit lui Aleksandr Magokonov, ”acest lucru arată că există puncte vulnerabile care trebuie să fie mai bine apărate”.

”Regimul de la Kiev este capabil să efectueze acest tip de lovitură. Trebuie să ne pregătim pentru a preveni astfel de lucruri”, a mai declarat acesta.

”Nu trebuie să credem că armata noastră va lăsa acest lucru fără răspuns. (…) Totul este în mâinile lui Zelenski. Dacă va continua să semene vânt, va culege întotdeauna furtună”, a adăugat purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice ruse din Franţa.

După explozia podului de la Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală, Putin a lansat ca represalii o serie de raiduri cu rachete care au vizat infrastructura civilă şi energetică a Ucrainei.

Ucraina a declarat întotdeauna în mod public că luptă exclusiv împotriva invadatorilor ruşi, excluzând lovituri împotriva teritoriului rusesc, cu excepţia teritoriilor anexate ilegal de Kremlin din 2014.

ANTONY BLINKEN: SUA NU AU AUTORIZAT UCRAINA SĂ EFECTUEZE ATACURI ÎN RUSIA

De asemenea, SUA condiţionează o parte din livrările de arme de utilizarea strictă a acestora pe teritoriul ucrainean, pentru a evita escaladarea. ”Nu încurajăm şi nu ajutăm Ucraina să lanseze lovituri în Rusia”, a declarat marţi,6 decembrie, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

”Nu i-am încurajat şi nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a subliniat Blinken.

Cu toate acestea, Moscova atribuie dronelor ucrainene atacurile asupra aeroporturilor militare, situate la câteva sute de kilometri de graniţă.

Menționăm că Washingtonul s-a abţinut să furnizeze forţelor armate ucrainene rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune care ar putea lovi în interiorul Rusiei, de teamă că ar putea duce la o confruntare directă între forţele ruseşti şi cele ale SUA şi NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *