Ultima oră

Republica Moldova are nevoie de 50-70 de ani pentru a ajunge la nivelul economic al țărilor din Europa

Expertul a menționat că pentru a micșora decalajul dintre nivelul de dezvoltare economică al Republicii Moldova comparativ cu cel al țărilor din regiune, țara are nevoie de o creștere economică constantă de 7-8% anual.

„O astfel de creștere va permite diminuarea acestui decalaj pe parcursul a circa 20 de ani”, a spus el. Iurie Morcotîlo a menționat că în anul 2013 Moldova a obținut o creștere economică record de 8,9%, aflându-se în topul primelor 10 țări din lume la capitolul creștere economică.

„În spatele acestei creșteri, însă, se află o realitate nu prea îmbucurătoare. Creșterea spectaculoasă a fost condiționată de baza de comparație mică din anul 2012, când a fost înregistrat declin economic”, a spus expertul.

În opinia lui, încetinirea creșterii economice din acest an este determinată de situația economică nefavorabilă a principalilor parteneri economici ai RM, de creșterea lentă a investițiilor și calitatea joasă a legislației.

„Fără un efort constant al autorităților și al mediului de afaceri este imposibilă majorarea creșterii economice de la 3-4% la 7-8% anual. În acest context, este necesar de a dezvolta spiritul întreprinzător în rândul tinerei generații, redefinirea rolului statului în economie, accelerarea reformelor structurale, consolidarea instituțiilor democratice”, a spus Morcotîlo.

Directorul Expert-Grup, Adrian Lupușor, a menționat că raportul face o evaluare a principalelor provocări și constrângeri cu care se confruntă economia RM și oferă autorităților unele soluții pentru a evita eventualele riscuri. Raportul va fi prezentat oficial pe data de 21 octombrie.
 
Sursa: Agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *