Social

Republica Moldova are nevoie de un studiu naţional privind familia

Aceasta este una dintre concluziile Raportului de evaluare a datelor cu privire la familie în Republica Moldova, transmite IPN.

Documentul fixează existenţa rapoartelor adresate diferitor domenii. Printre subiectele cele mai valorificate prin date statistice sunt demografia, angajarea în câmpul muncii, sănătatea, educaţia, protecţia socială. „Dincolo de aspectele pozitive menţionate, constatăm şi unele limitări. Studiile existente practic nu se intersectează. Conexiunea insuficientă între produsele statistice limitează crearea unui tablou în ansamblu”, se spune în raport.

La fel, raportul constată o cooperare insuficientă între instituţii şi organizaţii. Se atestă unele suprapuneri, disparităţi în subiecte, instrumente de cercetare. „Menţionăm lipsa unei abordări complexe asupra necesităţilor de cercetare cu referire la domeniul familiei”, scrie în raport.

Autorii raportului au recomandat realizarea unui studiu naţional comprehensiv privind institutul familiei, care ar oferi un tablou integral cu referire la familie şi impactul politicilor publice asupra acesteia.

Prezent la prezentarea raportului, viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Boris Gîlca, a menţionat că familia trebuie să constituie o prioritate în dezvoltarea politicilor şi programelor naţionale, care să abordeze în continuare problemele ce vizează aspectele de îngrijire a familiei, sărăcia, egalitatea între bărbaţi şi femei, violenţa domestică, planificarea familială.

Directorul de Ţara al UNFPA Moldova, Ian McFarlane, a afirmat că acest eveniment important a adunat împreună diferiţi actori la nivel naţional şi internaţional: „Am avut parte de experţi internaţionali de la instituţiile regionale care ne-au ajutat, împărtăşindu-ne experienţa. Cred că împreună ne putem mişca înainte, ca sa elaborăm politici cu adevărat eficiente pentru protecţia familiei”, a spus Ian McFarlane.

Document a fost elaborat cu suportul tehnic al UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi cu asistenţa financiară a Departamentului Naţiunilor Unite pentru Afaceri Economice şi Sociale (UNDESA) şi va susţine Guvernul Republicii Moldova în elaborarea politicilor bazate pe evidenţe în domeniul protecţie familiei.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *