Atitudini

Republica Moldova şi Ucraina – Hiroshima şi Nagasaki din Europa de Est

Efectele radioactive, dar mai ales psihologice ale acelui bombardament inuman, sunt resimţite şi până astăzi de japonezi, care încearcă după atâtea decenii să şteargă urmele tragediei.

Tot de prin anii 1940 ai secolului XX peste unele naţiuni din Europa de Est, printre care voi menţiona doar ucrainenii şi românii, a fost lansată o altă bombă, una informaţional-propagandistică cu un efect devastator asupra raţiunii şi mândriei naţionale a câtorva milioane de oameni. Bomba sovietică lansată de ambiţiile dictatoriale staliniste a mutilat două naţiuni cu „golodomorul” şi deportările şi le-a transformat într-o masă amorfă de oameni sovietici, adică roboţi incapabili să gândească măcar un pic în afara sistemului. Efectul acelei bombe informaţionale se resimte şi acum, peste câteva decenii, atât în RM, cât şi în Ucraina.

Mă aflam recent pe litoralul Mării Negre din Ucraina, în orăşelul Iliciovsk, unde ne-am împrietenit cu câţiva localnici. Ca de obicei, la o bere, am început să discutăm despre una-alta şi, bineînţeles, despre politică. Când a ajuns vorba despre expansionismul imperialist rusesc, unul din noii noştri prieteni, un oarecare Ilia, ne-a întrebat: „Dacă nu vă place atât de tare Rusia, de ce veniţi să vă odihniţi aici, pe teritoriul ei?”. Am rămas perplex! Un ucrainean, care la prima vedere părea destul de cult şi inteligent, consideră că ţara lui aparţine Rusiei. Mai mult, Ilia susţinea politica de rusificare a preşedintelui Ianukovici şi spunea că Ucraina are un viitor doar în componenţa Rusiei. Nu m-a mirat să aflu după asta că Ilia abia de cunoştea câteva cuvinte în ucraineană, limba sa natală, ceea ce dovedea că bomba sovietică are un efect de durată acţionând şi în prezent.
Bomba mai acţionează şi în Moldova, ţară unde băştinaşii români sunt marginalizaţi de diferite lichele adunate în spelunci imperialiste de tipul „Patrioţilor Moldovei” şi al Ligii Tineretului Rus. Recent, focarul exploziei s-a reactivat la Cahul şi, dacă nu întreprindem măsuri, s-ar putea ca mâine să ne trezim cu astfel de focare în toată ţara. Poate ar fi bine să dezamorsăm toate aceste bombe? Şi să le punem la un muzeu al tragediilor umane, acolo unde le este locul.

În acel moment mi-am adus aminte de Hiroshima şi Nagasaki şi mi-am dat seama că peste naţiunile Europei de Est a fost lansată o bombă sovietică la fel de groaznică, una care a stors ultimele rămăşiţe de dragoste de neam din noi şi ne-a lăsat cu o limbă prefabricată în laboratoare şi o istorie scrisă de măturători la comanda vojdiului. Bomba se resimte atât în gândirea tinerelor generaţii din Ucraina, cât şi a celor din Moldova.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *