Republica Moldova – un stat creat de Hitler+Stalin, fondat pe jaf, crimă și hoție
În august 1940, Moscova a decis să fondeze Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ca urmare a împărțirii Europei în sfere de influență de către Hitler și Stalin. URSS a ocupat provincia Basarabia, împotriva voinței majorității populației, care era majoritar românească. După anexarea Basarabiei, a început un proces de sovietizare a teritoriului, care a inclus schimbarea sistemului politic, confiscarea proprietăților și colectivizarea agriculturii. Aceste acțiuni au avut un impact negativ asupra economiei și vieții oamenilor din Basarabia.
Este imposibil să negăm că Hitler și Stalin au fost doi lideri ideologii extremiste și totalitare, care au condus state care s-au bazat pe jafuri, crime și hoții. Regimurile lor au dus la suferință, dezumanizare și distrugere masivă, iar moștenirea lor este încă simțită în multe țări din lumea de astăzi.
Un stat fondat de Hitler și Stalin, bazat pe jaf și crimă, nu poate genera decât sărăcie și deznădejde
Jafurile, crimele și hoțiile nu pot servi drept fundament pentru un stat prosper și echitabil. Acestea pot aduce beneficii doar pentru o mână de oameni, în timp ce majoritatea populației este privată de drepturi și resurse. În cadrul unui astfel de stat, corupția și nepotismul sunt răspândite, iar bunurile și resursele sunt distribuite inechitabil. Astfel, oamenii nu vor avea acces la educație, la servicii medicale, la hrană și locuințe decente, ceea ce va duce la o sărăcie generalizată.
Un stat bazat pe jafuri, crime și hoții va fi condus de lideri care sunt obsedați de putere și control, și nu de bunăstarea populației. Astfel, deciziile luate de acești lideri nu vor fi axate pe nevoile și interesele populației, ci pe propriile lor interese. Ei vor acorda prioritate proiectelor care le aduc beneficii personale și vor ignora problemele și nevoile oamenilor obișnuiți. Într-un astfel de stat, libertățile și drepturile civile vor fi restrânse, iar cetățenii nu vor avea voie să se exprime liber și să aibă un cuvânt de spus în deciziile politice.
Deși este evident că fondarea actualului stat R. Moldova nu a fost un proces unic sau simplu, ci a implicat mai multe etape și circumstanțe istorice complexe. Totuși, putem spune cu certitudine că perioada august 1939 – iunie 1941 a fost una decisivă pentru stabilirea granițelor actuale ale Republicii Moldova și a statutului său ca republică sovietică socialistă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Un articol ancorat in adevar. Respect.
Introducerea lui Hitler in aceasta ecuatie nu isi are o justificare reala. Germania nazista nu si-a dorit cu adevarat sa dea ceva Rusiei. Consider ca introducerea lui Hitler are ca scop gadilarea constiintelor oamenilor sovietici, spalati pe creier cu propaganda antinazista. Tratatul Ribbentrop-Molotov este o realitate dura, dar din care a beneficiat doar Rusia, beneficiul Germaniei anulandu-se dupa razboi. A spune acum ca Hitler avea interes sa existe statul Rep. Moldova cred ca nu e adevarat. Interesul este al Imperiului Rus si asa a fost inca de la inceput. Hitler a avut interese in alte locuri, dar nu in infiintatea Rep Moldova. Cum am spus, amestecarea lui Hitler este pt a gadila orgoliul omului sovietic, nimic mai mult. Adevaratul dusman este Rusia.
Excluderea lui Hitler e bizara. Mustaciosul nemtilor nu a avut nimic impotriva ruperii Basarabiei de la trupul Romaniei. Dovada, cum bine ai remarcat, e chiar tratatul Ribbentrop-Molotov. Il durea in basca de numele atribuit de sovietici teritoriului tranzactionat. Ca razboiul s-a inceiat in defavoarea nemtilor, e alta poveste. De unde sa stie ei in ’40 ca o vor pune de magaliga in ’45? Daca a fost ceva in ’40 care i-a facut sa puna intrebari a fost ruperea tinutului Herta. Dar nici cu asta nu au avut o mare problema, s-a rezolvat tot pe spinarea romanilor si in favoarea sovietelor. Nemtii aveau vechea damblaua numita “drang nach osten” care a fost dusa de Hitler la un nou nivel. Damblaua asta nu se referea exclusiv la teritoriile dominate de rusnaci, includea expansiunea si in estul european. Povestea de amor ruso-germana s-a rupt in ’41, evident ca lucrurile s-au miscat in alta directie decat cea stabilita initial. Operatiunea Barbarossa a fost o lovitura preemtiva cauzata de neincrederea in partenerul sovietic de talharie geopolitica. Propagandistic e relativ adevarata povestea precum ca destui din zonele ocupate de sovietici ar avea constiintele stimulate de propaganda sovietica. Nu prea aveau cum sa evite subiectul national-socialism din motive de 9 Mai, sa zicem. Totusi, centrul de greutate e mutat pe fascism pentru a nu insista exegerat pe nazism, adica national-socialism. Simplu de ce, principalele reprosuri la adresa national-socialistilor germani se regasesc si la socialistii internationalisti, adica la sovietici. Cine stie, poate un conoscator al subtilitatilor sovietice ne lamureste in lagatura cu “dusegubki”.