Culinar.md

Rețeta de Cozonac domnesc și SECRETUL celor mai gustoși cozonaci

Ce ne trebuie pentru Rețeta de Cozonac domnesc:

1 kg de făină
10 gălbenușuri
250 gr unt sau untură
250 gr zahăr
500 ml lapte
50 gr drojdie
10 gr sare
vanilie
coajă de lămâie

Pentru umplutură:
50-75 gr cacao
150 gr rahat, sau 150 gr stafide
500 gr nucă măcinată
10 albușuri
175-200 gr de zahăr
1 praf de sare
esență de rom

Mod de preparare:

– Secretul reușitei aluatului este să aducem toate ingredientele pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei.
– Un alt secret, este acela că făina trebuie cernută de două-trei ori, pentru a fi mai aerată.
– Încălzim laptele într-un vas, iar în altul topim untul.
– Facem o adâncitură la mijlocul făinii cernute și punem acolo drojdia și o linguriță de zahăr.
– Turnăm puțin lapte peste amestecul de drojdie cu zahăr și le amestecăm, împreună cu puțină făină. Acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia, atât cât să-și dubleze volumul.
– Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare, pentru a le accentua culoarea.
– Adăugăm zahărul amestecat cu zahărul vanilinat, coaja de lămâie și mixăm până obținem o compoziție cremoasă.
– Diluăm compoziția de gălbenușuri cu puțin lapte călduț și le adăugăm peste drojdia deja activată.

Cozonacii se pot păstra împachetați în folie de prospețime, la loc ferit de lumină, chiar și o săptămână.

Spor și poftă bună!

a1.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *