(REȚETA ZILEI) Chec aperitiv rapid, hrănitor şi gustos
Reţeta este foarte simplă şi se poate face cu resturi rămase prin frigider, nu trebuie să respectăm întocmai ingredientele de mai sus. Putem s-o adaptăm gusturilor noastre şi să improvizăm oricât, atâta timp cât ţinem cont de următorul lucru: numărul ouălor folosite trebuie să fie acelaşi cu numărul lingurilor de făină.
Ingrediente
4 ouă
4 linguri făină (cu vârf)
150 g caşcaval
150 g şuncă presată
150 g ciuperci
100 g măsline (fără sâmburi)
un ardei (roşu, dacă se poate)
o linguriţă praf de copt (rasă)
sare şi piper
Modul de preparare al reţetei:
Dăm pe răzătoare 150 g de caşcaval, tăiem bucăţele mici (sau fâşii) 150 g de şuncă presată, un ardei (ideal ar fi unul roşu, pentru a da aspect checului aperitiv), 100 g de măsline şi 150 g de ciuperci. Punem apoi toate ingredientele într-un vas încăpător şi adăugăm patru gălbenuşuri, patru linguri (cu vârf) de făină, o linguriţă (rasă) cu praf de copt, sare-piper după gust şi amestecăm totul. Dacă ni se pare cumva că nu putem încorpora toată făină, putem să mai adăugăm 2-3 linguri de apă.
Batem spumă albuşurile şi apoi le punem peste compoziţia checului aperitiv, amestecând până când se încorporează în totalitate. Că în cazul oricărei reţete de chec, este obligatoriu să amestecăm compoziţia cu grijă, pentru a nu strică spumă de albuşuri (dacă se poate, executând mişcări de jos în sus, cu o spatulă, fiind exclusă utilizarea mixerului sau ţelului).
Tapetăm o formă de chec cu hârtie de copt sau o ungem cu puţină grăsime (ulei, untură, unt, margarină) şi turnam compoziţia obţinută. Introducem tavă în cuptorul preîncălzit şi coacem checul aperitiv timp de circa 30-40 minute la foc potrivit (175-180 grade C). Având caşcaval în compoziţie, checul nu prea are cum să iasă chiar perfect “uscat” la sfârşit, deci testul scobitorii nu prea este relevant în cazul de faţă. Reţeta este pentru două checuri micuţe.