Rețete de post: Mâncare indiană de năut
Combinate cu cereale (orez), o să formăm o proteină completă, adică vom avea la dispoziţie toţi aminoacizii esenţiali de care avem nevoie.
Calitatea nutrițională excepţională a acestei reţete este dată mai ales de condimentele variate folosite în preparare. Ştim deja că în topul alimentelor cu înaltă valoare antioxidantă se situează condimentele.
Iar sosul de roşii aduce ca plusvaloare, un fitonutrient excepţional: licopenul, un puternic antioxidant, ce acţionează ca medicament natural împotriva cancerului.
Ingrediente:
– 800 gr de năut la conservă fără sare;
– 1 cutie de roşii decojite în suc;
– 2 linguri de pastă de tomate;
– 2 linguri de ulei;
– 1 ceapă mare albă, tocată mărunt;
– 4 căţei de usturoi, pisaţi;
– 5 cm de ghimbir, curățată de coajă şi ras;
– 1 ardei iute murat, tocat mărunt;
– 1 linguriţă de turmeric;
– 1 ardei iute roşu, uscat sau 1/2 linguriţe de fulgi de ardei roşu;
– 1 linguriţă de coriandru pudră;
– 1 linguriţă de seminţe de ţelină;
– 1 linguriţă de boabe de muştar;
– 1 linguriţă de cardamom pudră;
– 1 linguriţă de scorţişoară;
– 1/2 de linguriţă de zahăr brun;
– 1 linguriţă de sare;
– 1 cană de apă.
Instrucţiuni de preparare:
Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă. Se aruncă seminţele de chimion, turmericul şi celelalte condimente; se lasă 30 de secunde. Se adaugă ceapă tocată mărunt şi se mai lasă 1 minut să se înmoaie. Se adaugă usturoiul şi ghimbirul ras şi se lasă încă 1 minut. Se amestecă roşiile tocate, pasta de tomate, ardeiul iute murat şi fulgii de ardei iute, zahărul, sarea şi apă; se lasă să fiarbă 10 minute. Se adaugă năutul şi se mai ţine pe foc încă 5 minute. Între timp, puneţi la fiert 1 cană de orez basmati cu 2 căni de apă şi 1/2 de linguriţă de sare. Se serveşte mâncarea alături de orez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!