Război

Retragerea rușilor din Herson: Ucraina a eliberat peste o mie de kilometri pătrați în cinci zile / HARTĂ

Această hartă arată amploarea operațiunilor militare din Ucraina și surprinde, de asemenea, pagubele pe care armata rusă le-a provocat în Ucraina. Harta este întocmită folosind doar imagini foto și video publicate anterior în surse deschise (de obicei pe rețelele de socializare).

Punctele cheie ale ultimei actualizări, 21:15, ora Moscovei, din 5 octombrie

De la 1 octombrie, când Forțele Armate Ucrainene (FAU) au forțat militarii ruși să iasă din Liman, au reușit să elibereze zone semnificative atât în direcția nordică, în apropierea graniței dintre regiunile Lugansk și Harkov, cât și în partea estică a capului de pod Herson, unde armata rusă a fost nevoită să se retragă masiv.

  • În ultimele zile, forțele armate ucrainene au reușit să extindă în mod semnificativ capul de pod de pe partea stângă a râului Oskol, în partea de est a orașului Kupiansk, care fusese ocupat la sfârșitul lunii septembrie. Până la 1 octombrie, forțele ucrainene au intrat în Senkivka, Petropavlovka și Kurilovo. Acest lucru deschide posibilitatea de a avansa mai departe spre Svatovo dinspre nord.
  • La sud, tot pe malul stâng al râului Oskol, AFU a eliberat Borovaya (pe unde trece linia de cale ferată folosită anterior pentru aprovizionarea forțelor din Izyum), Nizhnyaya Zhuravka și Shiykovka.
  • În zona Liman, după retragerea forțelor rusești, AFU a continuat să se deplaseze spre est și a avansat de-a lungul liniei Zarechnoye-Terny-Miroliubovka cu 10-20 de kilometri în câteva zile, ajungând aproape de periferia vestică a Kremenna și Krasnorechenskoye pe 3 octombrie. Până la 5 octombrie existau dovezi ale avansării AFU în această direcție până la Grekivka și Makiivka.
  • Mai departe, la doar câțiva kilometri spre est, trec o autostradă și o cale ferată importante pentru aprovizionarea trupelor rusești. Acestea leagă principalul centru logistic militar Svatove de Lysychansk și Severodonetsk. În cazul în care AFU reușește să se impună în această zonă, apărarea teritoriilor de la est de linia Kreminna-Svatovo ar putea fi îngreunată semnificativ de teren. Malul vestic al râului Krasnaya, care trece de-a lungul acestei linii, este semnificativ mai înalt decât malul estic, ceea ce oferă un avantaj pentru focul de artilerie din partea ucraineană.
  • Singurele progrese notabile ale trupelor rusești din ultimele zile au fost observate în direcția Donețk, la sud de Bakhmut, în apropiere de Kodem, unde acționează forțele PMC Wagner.
  • Cele mai semnificative schimbări din ultimele zile au avut loc la capătul estic al capului de pod de la Kherson, unde, din jurul datei de 1 octombrie, armata ucraineană a lansat o ofensivă în două mari direcții simultan – dinsprela est, de-a lungul coastei Niprului, pornind de la Zolotaya Balka, și la cincizeci de kilometri spre vest – în zona Davydov Brod, de pe cornișa creată de armata ucraineană chiar la începutul contraofensivei de vară.
  • Ca urmare a acestei ofensive concertate, forțele rusești au fost nevoite să se retragă spre sud, spre Berislav și Novaya Kakhovka. Aceasta din urmă este singura linie de comunicații din această parte a capului de pod care leagă forțele rusești de “țara mare” de la sud de Nipru.
  • În total, ofensiva asupra capului de pod de la Kherson din 1-5 octombrie a dus la eliberarea de către armata ucraineană a peste 1.300 de kilometri pătrați de teritoriu.
  • În acest moment, linia aproximativă de contact între forțele armate ruse și ucrainene merge în direcția Davydov Brod – Dudchany. Este posibil ca forțele armate ucrainene să fi avansat și mai mult spre sud, până la Kachkarivka, dar confirmarea vizuală în această zonă este mixtă, iar situația evoluează foarte rapid.
  • De la jumătatea verii, după ce armata ucraineană a început să bombardeze în mod regulat punctele de trecere a Niprului, situația aprovizionării trupelor rusești din capul de pod Kherson s-a deteriorat în mod constant, iar existența sa este amenințată. Cu toate acestea, comandamentul rus a ezitat până acum să se retragă din Kherson pe malul stâng al Niprului, mult mai ușor de apărat, aparent din motive politice. Evoluțiile din ultimele zile ar putea forța comandamentul rus să ia această decizie până la urmă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *