Afaceri

Riscuri în agricultură (III). Nutriile – o afacere „cu dinți”

După ce săptămâna trecută am scris despre riscurile lansării afacerilor cu vite și porci, în ediția de astăzi vom prezenta problemele cu care se confruntă crescătorii de nutrii.

Pe lângă businessul cu iepuri sau șinșile, în țara noastră devine tot mai popular să crești nutrii. Acestea nu sunt pretențioase la mâncare și se hrănesc exclusiv din furaje de origine vegetală. Pe lângă faptul că sunt rezistente la boli și consumă puțin, nutriile sunt utile atât pentru blana lor prețioasă, cât și pentru carnea delicioasă. Totuși, fermierii care se ocupă de ele avertizează că întreținerea acestora este mai dificilă decât pare.

În Moldova majoritatea crescătorilor de nutrii sunt la început de cale, însă unii deja au remarcat că aceasta este o afacere cu perspectivă.

Amenajarea încăperii și alimentația

Primul lucru necesar creșterii nutriilor este amenajarea încăperii. Specialiștii spun că aceasta trebuie să fie ușor înclinată, ferită de curenți și de zgomote neobișnuite, aproape de sursa de apă potabilă și de rețeaua electrică.

Chiar dacă acestea sunt normele, nu toți fermierii au posibilitatea să le respecte. Spre exemplu Ghenadie Moșneguța, fermier din satul Târnova, Edineț, crește nutrii deja de doi ani, iar animalele sale stau toate într-o încăpere unde solul este betonat și drept. Chiar dacă mamiferele se iau la bătaie și devin agresive, bărbatul oricum recunoaște că vrea să crească și mai multe.

Totul a pornit de la șapte nutrii, iar în prezent târnoveanul are peste 30 de capete. Ghenadie își amintește că a început această activitate după ce odată, întâmplător, a mâncat carne de nutrie și i-a plăcut foarte mult. „Deocamdată le creștem doar pentru consum propriu, dar nu este exclus ca degrabă să ieșim și pe piață. Din păcate, mulți moldoveni nu știu cum este la gust această carne, însă dacă ar mânca măcar odată, cu siguranță acest produs va fi mai solicitat”, menționează fermierul, care acum câțiva ani creștea iepuri, însă zice că nutriile îi dau mai puține bătăi de cap. Aceste rozătoare mănâncă cereale, sfeclă furajeră, iarbă, fân etc.

Femelele pot să-și mănânce puii

Nutriile se înmulțesc pe tot parcursul anului. Femelele sunt apte de reproducţie la vârsta de 5-6 luni, iar masculii, de la 7-8. Perioada de gestație durează în medie 132 de zile. Acestea fată, de regulă, câte 4-6 pui. Nou-născuții au blană, dinţi, pot vedea, pot merge și chiar să înoate. În primele 2-3 zile, ei sunt foarte vulnerabili la variația temperaturii. Nutriile cresc până la 1,5-2 ani și pot trăi până la 7 ani.

În cazul în care igiena din încăperea în care sunt crescute nu este respectată, după fătare, există riscul ca femelele să-și mănânce puii. Acest lucru ni-l confirmă și Vera Cosovan, tot locuitoare a satului Târnova, Edineț, care a crescut nutrii pe lângă casă. Femeia spune că atunci când aceste mamifere se află în perioada de reproducere emană niște sunete caracteristice șobolanilor și asta o sperie. „Animalele astea se bat și sunt foarte agresive, pot chiar să se mănânce unele pe altele”, susține Cosovan și totodată recunoaște că vara trecută a decis să renunțe la toate nutriile pe care le avea. „Carnea lor era foarte gustoasă, însă comportamentul nu mi-a fost pe plac niciodată”, punctează ea. Femeia este de părere că o afacere de acest fel poate aduce profit doar atunci când fermierul iubește animalele și le îngrijește cu plăcere.

„M-a mușcat de deget”

De agresivitatea nutriilor se plânge și Valeriu Budiștean, fermier din satul Baimaclia, Căușeni. Bărbatul povestește că recent un prieten i-a făcut cadou o pereche de nutrii, dar el habar nu are cum să le îngrijească. „Am încercat să le torn apă, iar una a sărit și m-a mușcat de deget. Acum mă tem să mă apropii de ele. Când le vezi la alții, parcă sunt cuminți, dar ale mele îs nebune. Dacă nu se vor calma zilele viitoare, o să le tai și o să termin cu dânsele”, menționează decis bărbatul.

Totuși cei care au răbdare și dezvoltă o asemenea afacere, pot câștiga bani atât de pe urma cărnii vândute, cât și din comercializarea blănurilor, care sunt destul de scumpe.

Prelucrarea blănurilor

Recoltarea pielii se face de la nutriile tinere, la vârsta de 8-9 luni, când părul secundar este dezvoltat și cel intermediar este năpârlit. În scopul obținerii unei calități corespunzătoare, animalele trebuie să fie ferite de lumina solară directă și să se scalde cât mai des.

Experții susțin că după degresare blănurile trebuie uscate. Acest lucru se face într-o încăpere încălzită la temperatura de 25-30 de grade, având grijă ca acestea să nu fie mai aproape de 1,5-2 metri de sursa de căldură. Specialiștii avertizează că dacă nu se va ține cont de aceste aspecte, blănurile ar putea avea de suferit.

Se îmbolnăvesc dacă sunt hrănite prost

Nutriile sunt în general rezistente la boli. Totuși, anumite riscuri există și în această sferă. Veterinarii spun că aceste animale pot fi afectate de unele maladii contagioase, precum boli de intestine, de ficat, tulburări digestive, precum și gălbeaza sau pecingine. „Maladiile pot surveni dacă animalele sunt hrănite prost”, opinează specialiștii.

Aceste mamifere au o greutate de circa 6-8 kg, uneori ajung chiar și la 12 kg. De obicei masculii cântăresc cu 20 la sută mai mult decât femelele. Pe site-urile specializate prețul unui kg de carne de nutrie ajunge până la 140 de lei, iar o blană costă circa 150 de lei. Prețul unui animal matur (la vârsta de împerechere) ajunge până la 500 de lei.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă crescătorii de nutrii din R. Moldova este achiziționarea materialului genetic corespunzător. Experții susțin că în țara noastră nu există crescătorii care ar oferi fermierilor masculi și femele pur sânge.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *