Finanţe

Riscurile Politicii Fiscale 2024, discutate în cadrul consultărilor publice

Aplicarea cotei TVA la autoturisme, accizarea produsele de tutun, taxarea tichetelor de masă sunt prevederile proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024, discutate în cadrul consultărilor publice organizate de Comisia economie, buget și finanțe. La consultări au participat reprezentanții asociațiilor de business și al mediului de afaceri.

Una dintre propunerile Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024, prevede introducerea cotei TVA la autoturisme începând cu anul 2025, dar și păstrarea accizei la importul de automobile, cu micșorarea treptate a ratei. Reprezentanții asociațiilor de business au menționat că această prevedere contravine directivei UE.

”Salutăm intenția, dar haideți să nu o facem șchiopătând, mă refer la impozitarea cu TVA a autoturismelor. Potrivit proiectului Politicii fiscale, începând cu anul 2025, vom avea o impozitare atât cu accize, cât și cu TVA, a autoturismelor. Propunerea este că la momentul în care ne-am asumat anumite angajamente în baza Acordului de Asociere, și dacă directiva UE prevede taxarea doar cu TVA a autoturismelor, atunci trebuie să ne aliniem directivei, nu trebuie să inventăm bicicleta”, a declarat expertul în finanțe Nicolae Crețu.

De asemenea, reprezentanții industriei de tutun și-au manifestat îngrijorarea privind creșterea comerțului ilicit cu țigarete șu au solicitat menținerea accizei de 7% la produse de tutun, așa cum a propus Ministerul Finanțelor.

”Am avut un proces amplu de consultări pe platforma Guvernului, consultări transparente, și susținem acea propunere care a venit de la Guvern. Totodată, ne îngrijorează discuțiile care au loc în plenul Parlamentului, și aici aș vrea să aduc atenției studiul IPSOS, care a fost realizat în perioada martie – aprilie curent, și care ne arată că piața ilicită cu produse din tutun a crescut de la 7.4% la 11.9%. De aceea, având în vedere majorarea excesivă care a avut loc anul trecut, și conjunctura pieței care este acum, considerăm că propunerea Guvernului este una absolut rezonabilă în ceea ce ține de creșterile la acciză”, a declarat reprezentantul companiei de tutun JTI, Silviu Neghina.

La rândul său, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian a menționat că la elaborarea politicilor de accizare se ține cont de mai multe circumstanțe.

”De fiecare dată când vorbim despre accizele la tutun, există mai multe componente: componenta încasărilor, componenta riscului de contrabandă, și, sănătatea publică – și, evident, colegii din Comisia Sănătate, dar și eu, de multe ori am considerat că trebuie să fim foarte duri în partea de instrumente pe care le avem și a descuraja cât mai mult fumatul, și, evident, costul și prețul este cel mai bun instrument”, a adăugat Radu Marian.

Reprezentanții companiei ”Efes-Vitanta” au solicitat excluderea prevederii ce vizează impozitarea stocurilor de mărfuri și materiale supuse accizelor.

”Îndemnăm Ministerul Finanțelor să analizeze care este impactul fiscal, noi considerăm că este un impact minor, dar cu muncă enormă din partea agenților economici pentru a recalcula stocul de accize”, a declarat directorul financiar Efes-Vitanta”, Artur Vîrtosu.

În cadrul consultărilor, asociațiile de business și reprezentanții mediului de afaceri au solicitata anularea impozitării tichetelor de masă, din motiv că există o inechitate în raport cu organizarea hranei în cadrul întreprinderilor. Ministerul Finanțelor, însă, a menționat că nu își vor schimba poziția.

”Vreau să reamintesc că propunerile din Politica Fiscală aduce mult mai multe instrumente de susținere a mediului de afaceri care pot fi utilizate în stimularea angajaților, sunt instrumente neimpozabile, precum cadouri, certificate, compensarea cheltuielilor medicale, abonamente sportive”, a subliniat Corina Alexa, șef Direcției politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor.

Președintele Comisiei, Radu Marian, a apreciat propunerile lansate în cadrul consultărilor, acestea urmând a fi analizate înaintea aprobării documentului în cea de-a doua lectură. „Este o responsabilitate importantă a statului ca atunci, când se adoptă politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, să se țină cont de interesele tuturor – angajatorilor, angajaților, tuturor domeniilor de activitate în stat”, a remarcat Radu Marian.

Proiectul politicii bugetar-fiscală pentru anul 2024 a fost votat în prima lectură și urmează a fi supus votului final săptămâna aceasta.

Sursa Moldstreet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *