ROMÂNIASănătate

România are primul centru de transplant de tub digestiv

Spitalul Clinic Sfânta Maria a devenit primul spital din România acreditat pentru transplantul de tub digestiv, anunță Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, instituție în subordinea căreia se află unitatea medicală.

Spitalul Sfânta Maria și managerul acestuia, Narcis Copcă, au intrat în atenția opiniei publice în anul 2016, când un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătății, realizat în timpul primului mandat al lui Vlad Voiculescu, a arătat nereguli în acreditarea pentru transplantul de plamani a Spitalului Sfânta Maria.

Ministerul Sănătății spunea atunci că spitalul nu îndeplinește condiţiile igienico-sanitare speciale pentru acreditarea centrelor de transplant.

Ulterior, Narcis Copca a depus o plângere penală la Parchet împotriva ministrului Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu, pe care l-a acuzat că refuză să finanțeze transplanturile de plămân.

Spitalul Sfânta Maria a efectuat 8 transplanturi pulmonare în perioada 2018 – 2019, iar apoi acreditarea pentru acest tip de transplant a expirat și, o perioadă, nu a mai fost depus dosar de reacreditare. Unitatea medicală a solicitat reacreditarea pentru transplant pulmonar, pe care a și obținut-o, în anul 2021.

„Transplantul multivisceral constă în transplantarea concomitentă a stomacului, ficatului, pancreasului, duodenului, intestinelor subțire și gros, o intervenție rară, deosebită, prin intermediul căreia încercăm să prelungim viața pacienților”, a afirmat Narcis Copcă, managerul spitalului.

„Noua acreditare confirmă încă o dată competența și nivelul ridicat de performanță atins de echipa medicală de la Spitalul Sf. Maria, și face cu atât mai necesară construirea Centrului de Transplant Multiorgan, un proiect pe care Primăria Municipiului Bucureşti și ASSMB – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București l-au susținut în permanență și pentru realizarea căruia vor face în continuare toate demersurile necesare”, se mai arată în comunicatul ASSMB.

Sursa Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *