Românii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile
În această zi, enoriaşii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la peşte. Parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Ialoveni, Oleg Ursu, a spus că această sărbătoare este una domnească care vesteşte Învierea Domnului.
Preotul a spus că în ziua intrării în Ierusalim, poporul a ieşit în întâmpinarea Mântuitorului, purtând în mâini crengi de smochini, curmal şi măslin. Oamenii l-au întâlnit pe Fiul Domnului strigând „Osana, binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului”, în cinstea minunii pe care o săvârşise Iisus Hristos, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile după moarte.
Din acele timpuri, creştinii ortodocşi vin la biserică cu ramuri de salcie, care simbolizează biruinţa Mântuitorului asupra morţii. Preoţii sfinţesc aceste ramuri, pe care creştinii le iau acasă şi le păstrează anul întreg. Enoriaşii care au ţinut post se pot împărtăşi în această zi şi au dezlegare la peşte, vin şi untdelemn.
Potrivit tradiţiei populare, este bine ca apicultorii să înconjoare în ziua de Florii stupii cu crengi sfinţite, iar agricultorii să îngroape mugurii sub brazdă. În vreme de furtună, muguri sfinţiţi la Florii se pun pe foc, pentru a împrăştia norii şi grindina.
După Duminica Floriilor, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Patimilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!